1 op de 5 overlijdt door ongezond eten

Foto: Pixabay

Een van de grootste doodsoorzaken momenteel is een slecht voedingspatroon. Miljoenen mensen wereldwijd eten de verkeerde voedingsmiddelen die hun gezondheid niet ondersteunen. Met de dood tot gevolg. Dit blijkt uit een grootschalig en doorlopend onderzoek van Global Burden of Disease.

Een voedingspatroon waarbij er te weinig volkoren granen, groente, fruit, zaden en visolie en een te veel aan zout wordt gegeten, is na roken de grootste risicofactor op overlijden. Het onderzoek heeft gegevens verzamelt uit elk land ter wereld. 72 procent van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten, waarbij overgewicht tot de grootste risicofactoren behoort. Andere risicofactoren, zoals diabetes en hoge bloeddruk, worden in verband gebracht met een slecht eetpatroon.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat we langer leven: vrouwen worden gemiddeld 75,3 jaar en mannen 69,8 jaar. We leven dus wat langer, maar met een gezonder eetpatroon zouden we er zomaar een paar jaartjes bij op kunnen tellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen