Ga in gesprek met een levend boek

Foto: Human Library

‘Levende boeken’ zijn mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een afwijkende achtergrond of overtuiging. De Human Library legt een verbinding tussen mensen die vooroordelen hebben ervaren en mensen die verder willen kijken dan hun vooroordelen.

Bestaande denkbeelden worden op een informele manier en met humor bespreekbaar gemaakt. Human Library biedt een veilige plek om ervaringen en denkwijzen te delen tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk niet hadden ontmoet.

Op vrijdag 3 november vindt de eerste Human Library in Roosendaal plaats. Tussen 15.30 en 18.30 uur kan je in wijkcentrum ’t Dijksteeke in contact komen met ‘levende boeken’.

Hoe werkt het?

Jij vindt het interessant om in gesprek te gaan en je komt naar de locatie. Daar ontvangt een gastvrouw of gastheer jou. Deze vertelt waar je moet zijn en legt de spelregels uit. Zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ’teruggezet’ en duurt je gesprek maximaal 30 minuten. Er is een overzicht waarop alle onderwerpen/titels staan. Je kiest zelf waarover je in gesprek wilt. Er ligt ook een catalogus met wat meer informatie over de onderwerpen. Je ziet op het overzicht of je direct kunt beginnen of dat er al een andere lezer in gesprek is. Als je onderwerp beschikbaar is, brengt een gastvrouw of gastheer jou in contact met het ‘levende boek’, gaan jullie zitten en kan het gesprek beginnen. Aan het einde van de tijd krijgen jullie een seintje om het gesprek af te ronden. Ben je eerder klaar, dan is dat ook prima. Bestel na je gesprek wat te drinken, laat de ontmoeting nog eens door je gedachten gaan en bekijk of je over een ander onderwerp ook in gesprek wilt.

Waarom Human Library?

Het doel van de Human Library is het samenbrengen van verschillende mensen en het bespreekbaar maken van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is de Human Library een evenement om de dialoog te promoten.

Hoe is het ontstaan?

Oorspronkelijk is Human Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie genaamd “Stop the Violence”. In het jaar 2000 vond in Denemarken de eerste editie plaats. Momenteel vind je het evenement in diverse steden over de hele wereld.

De eerste editie in Roosendaal is op vrijdag 3 november 2017 en dat is tevens de openingsactiviteit van de Week van de Dialoog en de Week van het Respect. Voor Roosendaal georganiseerd door de Roosendaalse Uitdaging.

Meer informatie over de week van de Dialoog en de Week van het Respect vind je op http://roosendaalseuitdaging.nl/activiteiten/roosendaal-in- dialoog/
Human Library Roosendaal wordt mede mogelijk gemaakt door bibliotheek VANnU, Balans in Project en gemeente Roosendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen