Unieke dubbel-expositie in Nederlands Drukkerij Museum

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Uiterst uniek en origineel, dat is de dubbel-expositie van het Nederlands Drukkerij Museum. Het museum toont namelijk kunstwerken van Afke Posthuma en Anne Fey (onder pseudoniem Schaduwlichtje). Hun werk is zelden vertoond in ons land en van hoog niveau. Mooi dus dat je dit nu gewoon in Etten-Leur kunt bewonderen.

Afke en Anne staan op eenzame hoogte in hun discipline, namelijk ecoprint en boekvouwkunst. Het museum geeft voor langere tijd aandacht aan de kunstwerken van beide vrouwen. Hierdoor kunnen de onderwerpen ook steeds wisselen.

Afke Posthuma over intermenselijke relaties

Afke Posthuma experimenteert succesvol met Ecoprint op papier en zijde. Dit is een ecologische techniek met plantaardige voorwerpen als verfbron. Denk aan bladeren, twijgen, wortels en houtbast. Nadat je dat op papier of textiel legt, kun je het koken of stomen. Het papier of de textiel neemt de kleuren en vormen van de planten over.

De selectie uit haar werk in het Nederlands Drukkerij Museum is tot stand gekomen uit twee projecten: “Achter het aanzien” en “Dualiteit”. De kunstwerken gaan over Afkes beleving van de intermenselijke relaties. De gedrukte poëzie op de zijden stroken en op het papier is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Drukkerij Museum.

Verrassende boekenkunst van Schaduwlichtje

Onder het pseudoniem Schaduwlichtje maakt Anne Frey kunst van boeken die anders weggegooid zouden worden. Door het geduldig vouwen, inknippen, buigen of krullen van de pagina’s ontstaan steeds andere, verrassende driedimensionale effecten. Een voorbeeld vind je in de afbeelding boven ons artikel.

Dat Anne Frey ook wiskundige is, komt enorm van pas bij het bedenken van de ontwerpen. Om de boeken zo min mogelijk te hoeven beschadigen, rekent ze allerlei details van een ontwerp van tevoren haarfijn uit. De meeste boeken kunnen in principe nog weer gelezen worden.

Je vindt het Nederlands Drukkerij Museum op Leeuwerik 8. De entreegelden staan op de website, net als meer informatie over de openingstijden en zondagopeningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen