Halloween optocht komt er aan!

Foto: Pixabay

Eerder deze week hebben we al bericht over de diverse Halloweentochten die de komende dagen in ons dorp georganiseerd worden en vroegen we jullie ons op de hoogte te houden. En dat deden jullie! Zo is er op 27 oktober vanaf 19.00 uur een Halloween optocht van Wijkvereniging Centrum West en Wijkbelang Centrum Oost. Iedereen is van harte welkom om hier aan deel te nemen, als je durft tenminste. Wil je ook weten wat je viert en waarom?

 

Halloween wordt tegenwoordig ook in Nederland door steeds meer mensen gevierd op 31 oktober, aan de vooravond van Allerheiligen. Halloween is vanuit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada naar ons land komen overwaaien, maar volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november. Op 31 oktober werd destijds logischerwijs oudejaarsavond gevierd. Bovendien was er hard gewerkt; de oogst was binnen, het zaaigoed voor volgend jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag – ook wel het Keltische nieuwjaar.

 

De Kelten die in Groot Brittannië leefden, geloofden dat op 31 oktober de geesten van alle mensen die dat jaar gestorven waren, terugkwamen naar aarde. Om de geesten van overledenen te lokken, werd er bij de voordeuren van huizen allerlei voedsel gelegd. Echter boze geesten daar zaten ze in die tijd zeker ook niet op te wachten en om die te weren, droegen de Kelten maskers die de boze geesten zouden buiten houden. En hier hebben we meteen de link naar Halloween zoals wij dat tegenwoordig ook kennen, met versieringen, pompoenen en vooral allerlei enge attributen.

Wijkvereniging Centrum West en Wijkbelang Centrum Oost nodigt deelnemers van harte uit mee te lopen aan hun Halloween optocht. Buurtbewoners wordt gevraagd hun huizen feestelijk, maar toch vooral een beetje eng te versieren en uiteraard te zorgen voor wat lekkers voor de deelnemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen