Nederlands Drukkerij Museum bruist weer! Taxatiedag op 12 juli.

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Vanaf 1 juli is het Nederlands Drukkerij Museum weer spontaan te bezoeken zonder reservering, maar wel volgens de richtlijnen van RIVM.
Dus u bent weer van harte welkom op de reguliere openingstijden: dinsdag- t/m vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Ook op de zondagen 5 en 19 juli is het museum open. En er zijn genoeg activiteiten om van te genieten.

Taxatiedag kunst, antiek en curiosa op zondag 12 juli

Heb je tijdens de lockdownperiode je huis opgeruimd? En zit daar iets bij waarvan je denkt: wat zou dit zijn en heeft het enige waarde? Dan moet je op zondagmiddag 12 juli naar het Nederlands Drukkerij Museum. Deze dag staat voor de tweede keer dit jaar in het teken van het taxeren van kunst, antiek en curiosa. Dit gebeurt in samenwerking met Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen. Gedurende deze middag kun je aanschuiven bij een van de gerenommeerde taxateurs. Zij taxeren niet alleen schilderijen, maar ook beelden, antiek en ander kleingoed. Je mag 3 objecten meenemen om te laten taxeren.

De taxatiemiddag begint om 13.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Je mag dit taxatiemoment bijwonen met maximaal 1 persoon extra per gezin. Aan de deur koop je een kaartje voor slechts € 6,00 per gezin. Ben je alleen, dan betaal je € 3,00. Het eerste uur is reeds gevuld. Sluit dus pas vanaf 14.00 uur aan!

“Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog”

Op de bovenverdieping van het Nederlands Drukkerij Museum staat “75 bevrijding” in het teken van legaal en illegaal drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog en de problemen die drukkerijen ondervonden om drukwerk te kunnen blijven maken. Het drukwerk van verschillende Brabantse drukkers komt in deze tentoonstelling nadrukkelijk in beeld. Je ziet dan ook volop voorbeelden van dagbladen uit Brabant (en met name de regio West-Brabant). Als tegenhanger van de dagbladen, die onder Duitse censuur werden uitgebracht, ontstond er een groot aantal illegale bladen, die de leugens van het nationaal- socialisme tegenspreken. In Brabant kwamen 34 van deze bladen uit. Zij zijn bijna allemaal nog bewaard gebleven, waardoor er tijdens deze tentoonstelling liefst 32 exemplaren te zien zullen zijn.

Drukkerszaal

Op de begane grond bevindt zich een drukkerszaal met werkende drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op bv. een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd rond 1950 is te zien in “het oude drukkerijtje”, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus, waar je misschien wel vuile handen krijgt.

Kom langs!

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en dus ook op de zondagen 5 en 19 juli van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen