Taalpunt pakt samen met het Werkplein laaggeletterdheid aan

Foto:

Een nieuw Taalpunt gaat samen met het Werkplein de laaggeletterdheid onder werklozen aanpakken. Via het Taalpunt kunt mensen trainingen volgen om beter te leren en schrijven, zodat taal geen probleem meer is bij hun zoektocht naar werk. Ook in Roosendaal opent een nieuw Taalpunt.

Laaggeletterdheid onder werklozen

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 10% van de volwassenen in Nederland laaggeletterd is. Maar in de categorie werklozen die langer dan een jaar werkloos is, ligt dit percentage fors hoger. Daar blijkt tussen de 25 en 40% moeite te hebben met lezen en schrijven, wat voor veel werklozen een barrière vormt bij het vinden van een baan. Daarom komen de gemeenten Roosendaal, Etten-Leur, Rucphen, Halderberge, Moerdijk en Zundert nu met een gezamenlijke aanpak.

Zo werkt het Taalpunt

De vrijwilligers van het Taalpunt nemen tijdens de Werkplein-trainingen bij nieuwe kandidaten de taalmeter af. Blijkt een kandidaat laaggeletterd, dan wordt in een persoonlijk gesprek gekeken naar de leerwensen en cursusmogelijkheden die hierop aansluiten. Voor de deelnemers zijn er in principe geen kosten verbonden aan deelname aan de cursussen.

De klantmanagers van het Werkplein zijn al getraind door Stichting Lezen & Schrijven in het eerder signaleren van laaggeletterdheid.

Taalhuis Etten-Leur

Het gaat nu om een project gericht op langdurig werklozen. Vorig jaar opende het Taalhuis de deuren. Hier kan iedereen uit Etten-Leur terecht die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen