16 gemeenten West-Brabant gaan Regionale Energiestrategie (RES) opstellen

Foto: Pixabay

De 16 gemeenten in West-Brabant hebben zich uitgesproken intensief te willen samenwerken om deze zomer de Regionale Energiestrategie (RES) 2030 op te leveren. De besturen van de gemeenten zijn overtuigd van de noodzaak om nu concrete plannen te maken over de manier waarop we de omslag naar duurzame energie in 2030 willen bereiken. Waterschap Brabantse Delta, Enexis en de Provincie Noord-Brabant leveren als projectpartners hun bijdragen.

49% CO2-vermindering

De Regionale Energiestrategie is ingegeven door de gezamenlijke doelstelling van de rijksoverheid, regionale en lokale overheid om 49% CO2-vermindering in 2030 te realiseren. In het verlengde daarvan volgt een CO2-neutrale regio in de toekomst. De omslag maken naar duurzame energie gaat niet vanzelf. Daarom gaan de zestien gemeenten in West-Brabant intensiever samenwerken. Samen willen zij het omschakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie (de energietransitie) versnellen.

Samenwerking is nodig

Onderwerpen als uitbreiden van windenergie of zoeken naar locaties voor nieuwe verbindingen voor het elektriciteitsnetwerk vragen om overleg en afspraken met buurgemeenten én de regio. Dat kan een gemeente niet alleen. Bij het plaatsen van windmolens op of rond de gemeentegrenzen zijn nu eenmaal meer partijen betrokken. De energiestrategie leidt tot besluiten die in het omgevingsbeleid per gemeente worden vastgelegd.

RES: opgave voor de regio

De RES2030 richt zich op het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie op een manier die maatschappelijke acceptatie oplevert. Ook kijkt het naar de vraag en het aanbod van warmtebronnen. De regionale doelstellingen voor 2030 zijn nog onbekend, maar de zestien gemeenten willen de volgende concrete producten opleveren in de zomer van 2019:

  • Een elektriciteitsplan: duurzaam opwekken van energie en een regionale bijdrage aan de landelijke opgave voor grootschalige duurzame elektriciteitsproductie op land.
  • Een regionaal warmteplan: in beeld brengen van vraag naar en aanbod van warmte- (rest)bronnen.
  • Een infrastructuurplan: in beeld brengen van de behoefte aan infrastructuur voor energie en warmte.

De planning is gebaseerd op de aanname dat het landelijk Klimaatakkoord op 1 mei 2019 getekend zal worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen