Burgemeester geeft negatief advies aan wietexperiment

Foto: Pexels

Eind juli werd bekend dat twee ondernemers interesse hadden in Etten-Leur als vestigingsplaats voor een hennepproductiefaculteit. Dat was in het kader van een landelijk experiment voor de productie en verkoop van hennep. Wietexperiment in het kort. Burgemeester de Vries mocht hierop een advies uitbrengen aan de ministers Van Ark en Grapperhuis. Op 11 september heeft zij in een brief een negatief advies afgegeven.

In het advies van de burgemeester zijn de raadsvergadering, telefoontjes, mails en brieven van inwoners van Etten-Leur, enquĂȘteresultaten, advies van de politie en de inbreng bij de bewonersavonden verwerkt. Haar motivatie begint met de vaststelling dat de gemeente grote waarde hecht aan openheid en transparantie. Tijdens een raadsvergadering zijn criteria vastgesteld. Daar bleek dat het veiligheidsgevoel en de omgevingsdialoog het belangrijkste waren. Daarom is het voornemen van de ondernemers niet alleen in de gemeenteraad besproken. Er zijn verschillende momenten geweest waarop ook inwoners hun zegje konden doen.

Het advies van de burgemeester is openbaar gemaakt via de website van de gemeente.

“In de gemeente Etten-Leur is de teelt van gewassen enkel toegestaan in het buitengebied. De ondernemer heeft op basis van het bestemmingsplan dus een correcte keuze gemaakt met een aanvraag voor deze locatie. Dat neemt niet weg dat ik op basis van alle reacties tot de conclusie ben gekomen dat de vestiging van een hennepteeltfaciliteit van deze omvang en met deze beveiligingseisen zorgt voor een onaanvaardbare afname van het veiligheidsgevoel van de bewoners van Etten-Leur in het algemeen en die van de bewoners in het buitengebied in het bijzonder. Als ik daar het advies van de politie nog eens bij optel, vind ik hierin voldoende gronden om tot een gemotiveerd negatief advies te komen.” Aldus burgemeester de Vries in haar brief aan de ministers.

Begin 2021 waarschijnlijk meer bekend

De ministers zijn nu aan zet om een besluit te nemen over de landelijke locaties van het wietexperiment. Naar verwachting zal dan begin 2021 bekend worden waar in Nederland legale hennepteelt gaat plaatsvinden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen