Gemeente Etten-Leur presenteert sluitende begroting

Foto: Gemeente Etten-Leur

De gemeente Etten-Leur presenteert een sluitende begroting voor het jaar 2021. In deze begroting worden tekorten weggewerkt die zijn ontstaan door onverwacht hoge sociale kosten tijdens de coronacrisis. Daarvoor moeten maatregelen worden genomen, die zijn voorgelegd aan de Etten-Leurse gemeenschap.

Gemeente bezuinigt op zichzelf, gezamenlijke wijkbakken voor plastic
‘Een begroting met elkaar, voor elkaar’ noemt de gemeente het. Dit leverde een aantal zichtbare resultaten op: zo gaat de gemeente bezuinigen op zichzelf en gaat het afvalbeleid gaat op de schop. Zo wordt er bezuinigd op gemeentepersoneel en worden bijeenkomsten geschrapt. Plastic afval wordt als kostenbesparing in gezamenlijke wijkbakken verzameld, wat een einde maakt aan de vuilniszakken op straat.

Onzekere tijden
Door de bezuinigingen kan de gemeente voor de komende jaren sluitende begrotingen presenteren. Wel benadrukt de gemeente dat er nog genoeg onzekere tijden aan komen. Door de coronacrisis ligt het bruisende leven van de stad stil. In een persbericht spreekt de gemeente over ‘het verenigingsleven, de sportverenigingen, onze vele evenementen en culturele activiteiten’ die het moeilijk hebben. De kosten van de crisis zijn meegenomen in de begroting, maar pas later dit jaar wordt duidelijk hoe groot het tekort werkelijk zal zijn.

Overschotten
De gepresenteerde sluitende meerjarenbegroting laat op dit moment een overschot zien door de berekende bezuinigingen. Deze overschotten worden besteed aan grote projecten zoals de warmtetransitie en woningbouw. Ook het sociale domein krijgt in de komende jaren aandacht. Ondanks het feit dat de coronacrisis op de gemeenteschatkist zal blijven drukken, is het voornemen de spaarpot aan te blijven vullen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen