Hoge Haansberg op middellange termijn beste plek voor nieuwbouwwijk

Foto: Pixabay

Op dit moment zijn er op diverse plekken in Etten-Leur al woningen in aanbouw. Maar de vraag naar woningen blijft groeien. Ook voor de periode na 2024 zijn nieuwe locaties nodig. In mei 2019 gaf de gemeenteraad opdracht om een onderzoek te doen naar drie mogelijke woningbouwlocaties. Dat onderzoek is nu gereed. De Hoge Haansberg is door de onderzoekers aangewezen als beste woningbouwlocatie.

Scope van het onderzoek

Voor de periode 2025-2030 (en zelfs de periode daarna) is gezocht naar een woongebied van ongeveer 600 woningen. Als mogelijke woongebieden zijn het gebied Hoge Haansberg, de Groene Wig en het gebied ten oosten van de Lage Vaartkant onderzocht. De onderzoeksopdracht werd uitgebreid met een zoektocht naar een geschikte locatie voor de aanleg van nieuw bedrijventerrein over 10 hectare. Daarbij is gekeken naar Middendonk-Oost, Bankenstraat-West en Hoge Haansberg-Zuidwest. Daarnaast brengt de bouw van woningen en de komst van nieuwe bedrijven extra verkeer met zich mee, en in het uiterste geval knelpunten. Het is dus belangrijk om dit in het onderzoek mee te nemen.

Gekozen denkrichting

De onderzoeken leverden veel informatie op voor de denkrichting. De gemeenteraad bepaalt het beleid. Daarbij is nog een zorgvuldige afweging nodig om een antwoord te geven op de vragen: waar gaan we bouwen en hoe gaan we het verkeer rondom deze locaties regelen? Het is nog niet zo ver dat de gemeenteraad besluiten neemt. Burgemeester en wethouders hebben een denkrichting voorbereid voor de gemeenteraad. In deze denkrichting staat de visie voor lange termijn beschreven.

De concentratie van woningbouw op één locatie heeft daarbij de voorkeur. En daarvoor wordt nu, voor de middellange termijn, voorgesteld om Hoge Haansberg als woningbouwlocatie aan te wijzen. De Groene Wig blijft, op mogelijk wat lintbebouwing aan de rand, een groene buffer. Lage Vaartkant-Lage Bremberg is een mogelijk woongebied voor lange termijn. Voor het bedrijventerrein wordt voorgesteld om geen extra terrein aan te leggen maar uit te breiden bij huidige terreinen. Een besluit voor de verkeersafwikkeling volgt later.

Begin 2021 besluit de raad of deze denkrichting ook echt de juiste is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen