Routekaart naar een aardgasvrij Etten-Leur vastgesteld

Foto: Pexels

Nederland aardgasvrij in 2050. Dat klinkt ver weg, maar de opgave is groot en daarvoor moeten we nu in actie komen. Klimaatverandering slaat Etten-Leur niet over. Zware regenval, snikhete dagen en droogte hebben we allemaal al meegemaakt.

Willen we de gevolgen van klimaatverandering beperken, dan moeten we samen de CO2-uitstoot drastisch naar beneden brengen. Eén van de belangrijke stappen is het beperken van het gebruik van aardgas, hier komt namelijk CO2 bij vrij. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Hiervoor hebben we de Transitievisie Warmte opgesteld. Deze routekaart beschrijft de stappen die er gezet moeten worden om uiteindelijk aardgasvrij te zijn. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar is.

Veel inwoners  hebben meegedacht

Er zijn twee inwonersbijeenkomsten geweest waar zo’n 150 mensen op afkwamen en twee vragenlijsten uitgezet die door ruim 1700 inwoners zijn ingevuld. Ook heeft een meedenkgroep van 14 inwoners in vier bijeenkomsten kritisch meegedacht. Samen levert dit een realistisch plan op dat aansluit bij de behoeftes van inwoners.

Aardgasvrij wonen is een grote opgave

Daarvoor is dan ook 30 jaar uitgetrokken. De eerste stap voor veel woningen van vóór 1975 is isoleren. Dat bespaart meteen aardgas en maakt de woning klaar voor de uiteindelijke overstap naar aardgasvrij. De gemeente gaat inwoners ondersteunen bij het isoleren van hun woning op een moment dat het hen uitkomt. Gezien de isolatieopgave ligt de focus in eerste instantie op de wijken Centrum Oost, Centrum West, Baai, Noord en Banakkers. In Centrum West en Banakkers gaat woningcorporatie Alwel haar woningen ook isoleren.

Aardgasvrij als eindpunt

Mensen met een goed geïsoleerde woning kunnen al overstappen op een elektrische warmtepomp. Voor woningen die moeilijk zijn te isoleren, zoals monumenten, komt uiteindelijk waarschijnlijk groen gas of waterstofgas beschikbaar. Daarom zal het gasnet blijven liggen. Grootschalige warmtenetten liggen in Etten-Leur niet voor de hand. Wel wordt gekeken naar kleinschalige collectieve oplossingen, zoals warmte- en koudeopslag, voor het centrum en de bedrijventerreinen.

De Transitievisie Warmte is door de gemeenteraad vastgesteld

Met de uitgangspunten en de technische analyses die samen met de stakeholders (inwoners, ondernemers en partners) zijn opgehaald en beschreven in de TVW 1.0 kunnen we samen aan de slag. De gemeente gaat inwoners vanaf 2022 stap voor stap informeren hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan met het isoleren en aardgasvrij maken van hun woning. Voor meer informatie kunnen inwoners nu al terecht op www.etten-leur.nl/aardgasvrij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen