Week van de Dementie: er is volop te doen

Foto: Pexels

We weten het al jaren: onze samenleving vergrijst én we leven gemiddeld langer dan onze voorouders zo’n honderd jaar geleden. Met het ouder worden, neemt de kans op gebreken toe. Dit kunnen lichamelijk gebreken of chronische ziekten zijn, maar ook ziekten die te maken hebben met de werking van onze hersenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ziekte van Alzheimer. Dit is een ziekte, die vele uitingsvormen en gradaties kent. Komende week is er aandacht voor deze ziekte, die iedereen kan overkomen. Meestal als we ouder worden, maar soms ook al als we er eigenlijk nog té jong zijn.

 

Rondom de Wereld Alzheimer Dag, is er de Week van de Dementie. Tijdens deze week, die loopt van maandag 17 september tot en met 21 september, worden er activiteiten georganiseerd door de Inspiratietafel Dementievriendelijke gemeente Etten-Leur. Er wordt samengewerkt met Surplus, Avoord, de bibliotheek, De Achtertuin en de Creatieve Werkplaats.

 

De opening van de week is op maandag 17 september in de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer. Het startschot voor de diverse activiteiten zal gegeven worden door wethouder Martin van der Bijl. In de bibliotheek kun je de online training van Samen Dementievriendelijk doen. Ook wordt de musical-chair geïntroduceerd. Dit is een stoel met muziekmogelijkheden. Deze is ontworpen speciaal voor mensen met dementie. Bekend is, dat muziek bij dementerenden vaak vergeten delen opnieuw, tijdelijk activeert.

 

Op dinsdag 18 september is er tussen 14.00 uur en 16.00 uur, opnieuw in de bibliotheek, een workshop. Deze wordt gegeven door de Creatieve Werkplaats. Op woensdag 19 september is er een muziek- en spelevenement in De Achtertuin aan de Hilsebaan 108. Donderdag 20 september, vanaf 19.00 uur vindt het Alzheimer Café plaats in de bibliotheek. Gastspreker is Machgiel Bakker. Machgiel is docent muziekgeschiedenis, muziektherapeut en mede-eigenaar van radio Remember. Ook de wijkzuster en de casemanager dementie zullen aanwezig zijn en belangstellenden en –hebbenden voorzien van informatie.

 

Tot slot speelt op vrijdag 21 september theatergroep Nocture om 20.30 uur in de kleine zaal van de Nieuwe Nobelaer. Tijdens de voorstelling maak je kennis met een ouder echtpaar, waarvan de vrouw dementerend is. Wat doet het met je als je geliefde Alzheimer krijgt? Een prachtig verhaal, verteld met humor en aangevuld met aanstekelijke, troostrijke liedjes. De entree bedraagt 5 euro.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen