Afvalracer Anita: “Ik ben een echte jojo’er”

Foto: Anita Dielemans

Sinds mijn puberteit kamp ik met overgewicht. In mijn ouderlijk gezin was ons eetpatroon vrij eentonig…

Ontbijt en lunch waren altijd boterhammen. We mochten zelf kiezen wat we op de boterham deden dus dat was vaak zoet. Avondeten bestond altijd uit, verse groente of tomaten soep, gekookte aardappelen met groenten en vlees en pudding na. Elke week kwam de visboer langst. Dan aten we nieuwe haring, mosselen of gebakken vis. Samen met mijn moeder zalm op een toastje eten en mijn vader bakte altijd pannenkoeken. Leuke herinneringen zijn dat. Maar daarnaast mochten we pakken wat we wilde. Chips, chocolade, kaas, worst, lekkere koeken noem maar op. Daar zat geen rem op. En elke zaterdag friet met snacks. Als kind ging dat goed maar niet meer toen ik in de puberteit kwam. Toen kwamen de kilo’s eraan. O ja, ik vergeet de cola.

Pas toen ik ben gaan samenwonen ben ik gevarieerder gaan koken. Macaroni, spaghetti, wraps, wokken, lasagne maar ook diverse salades. Pizza, shoarma en lekker uit eten bij de griek. Die verse groentesoep en gekookte aardappelen zijn sindsdien weinig meer op tafel gekomen.

Ik ben een echte Bourgondiër en hou van lekker eten. Maar ik hou van beide. Heerlijk een puntzak friet met een klodder mayonaise. Maar zet je een lekkere tonijn salade voor me dan kan ik daar ook echt van genieten. Chocolade is mijn grootste verslaving. Ik ben een emotie eter en dan grijp ik naar de chocola. Ik heb een bordje met tekst in de wc hangen daar staat op; chocolade stelt geen moeilijke vragen, chocolade begrijpt. GEWELDIG!

Ik ben ook een echte jojo’er. Hoe vaak ik al niet op maandag begonnen ben met afvallen. Ik hou het een paar weken vast en als het afvallen dan niet snel genoeg gaat dan geef ik het op. Of ik begin op maandag en ben er dinsdag alweer klaar mee. Ooit ben ik 40 kilo afgevallen. Waarom ik toen wel de discipline had om door te gaan snap ik tot op heden nog steeds niet. Maar het vasthouden aan je streefgewicht is eigenlijk nog het moeilijkst. Heel geleidelijk zijn de kilo’s er weer aangekomen en ben ik nu op zijn zwaarst ooit.

Maar hoe nu verder? Mijn voedingspatronen zijn zowat de helft van mijn leven al vaak genoeg onder de loep genomen. Ik weet hoe ik gezond en gevarieerd kan eten. Al ben ik me niet altijd bewust van hoeveel koolhydraten, vetten of eiwitten er in bepaalde producten zitten. Ik leer nog steeds bij. Via een app waar onze personal trainer ons op geattendeerd heeft kunnen we precies invullen wat we op een dag gegeten hebben en hoeveel calorieën we gebruikt hebben. Tevens kun je ook zien hoeveel voedingsstoffen willekeurige producten bevatten. Echt handig.

Maar het afvallen is niet mijn hoofddoel om aan de afvalrace mee te doen. Ik wil meer energie en mij lekkerder kunnen bewegen en niet altijd tegen de kinderen hoeven te zeggen “mama is moe”. Ik wil de trap op kunnen lopen zonder te hijgen en niet heel de dag last te hebben van allerlei pijntjes. Daarom ben ik nu aan het trainen en dat ik daar ook wat gewicht bij verlies is mooi mee genomen.

Groetjes Anita

Anita wordt begeleid door Enforce Etten-Leur, je kunt Anita ook bij ons volgen via Facebook en YouTube

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen