Brabant stimuleert aangepast zwemmen

Foto: Pexels

Mensen met een beperking stimuleren en helpen om te gaan zwemmen. Dat is het doel van het project ‘Aangepast zwemmen in Brabant’, dat de provincie Noord-Brabant steunt.  

Uniek sporten (sporten voor mensen met een beperking) is een speerpunt in de provinciale sportagenda. Tot en met 2019 wil de provincie 50.000 mensen met een beperking stimuleren om te gaan bewegen.

Partners
De provincie steunt dit project met een subsidie van ruim 100.000 euro. De overige bijdragen (in totaal 243.000 euro) komen van het Innosportlab De Tongelreep en het Fieldlab Aangepast Sporten (samen 68.500 euro), de KNZB samen met het bedrijfsleven ( 56.500 euro) en onderwijsinstellingen Fontys, Avans en Summa (samen 14.000 euro).

Gedeputeerde Henri Swinkels: “Ik ben erg enthousiast over de samenwerking met deze partijen. Samen kunnen we een grote groep mensen met een beperking op een leuke manier laten kennis maken met de zwemsport. Water geeft mensen met een beperking veel bewegingsvrijheid, plezier en ontspanning zonder het gevaar te vallen. Zwemmen is daarom daadwerkelijk een unieke sport.”

Versterking
In het project Aangepast Zwemmen in Brabant worden de komende twee jaar zeventig zwemverenigingen en zwembadeigenaren in Brabant gestimuleerd en geholpen om mensen met een beperking te laten zwemmen. Doel is een kleine 3000 mensen met een beperking aan het zwemmen te krijgen.

Maar ook zorgt de aanpak voor een versterking van de samenwerking tussen de fieldlabs de Tongelreep en Aangepast sporten, de expertise van beide labs wordt hierdoor gebundeld. En de samenwerking tussen de provincie en zwembond KNZB wordt verbreed. Die samenwerking bestond al op het gebied van topsport en talentontwikkeling, en daarin wordt nu ook Uniek Sporten meegenomen.

André Cats, technisch manager van de KNZB: “We zijn erg blij met deze samenwerking, fijn dat deze partijen zich inzetten om het zwemmen voor gehandicapten in Nederland meer toegankelijk te maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen