‘Tijd van je Leven’: kunstworkshops voor eenzame ouderen in Etten-Leur

Foto: Pexels

In Etten-Leur gaat het project ‘Tijd van je Leven’ van start. In het project werken de GGD, culturele instellingen, kunstenaars en zorginstellingen samen in de strijd tegen eenzaamheid van kwetsbare ouderen. Met kunstworkshops worden ouderen op een creatieve manier met elkaar in contact gebracht.

In ‘Tijd van je Leven’ komen kunstenaars en ouderen samen om kunst te maken. De ouderen vertellen hun verhaal en de kunstenaars zetten dat om naar kunst. Denk aan een gedicht, beeldhouwwerk, film, dans of theater. Dat gebeurt tijdens verschillende bijeenkomsten.

Hieruit bestaat ‘Tijd van je Leven’

  1. Het project begint met een informatiebijeenkomst. Ouderen en (zorg)professionals krijgen uitleg. De kunstenaars zijn hierbij ook aanwezig. Ouderen kunnen zich na afloop aanmelden.
  2. Op de ontmoetingsdag gaan de deelnemende ouderen met elkaar in gesprek en maken ze kennis met de kunstenaars die de workshops gaan begeleiden. De verhalen van de ouderen worden opgehaald en verwerkt door de kunstenaars.
  3. In de workshops komen verschillende kunstvormen aan bod. Ouderen volgen 6 tot 8 workshops en delen hun verhalen met elkaar. De kunstenaars vertalen de verhalen van de ouderen naar de activiteiten in de workshops met als doel ontmoeten en verbinden.
  4. Als ouderen dat graag willen, wordt er gewerkt naar een gezamenlijke eindpresentatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een boekje, film of voorstelling.

Subsidie gemeente

Het project startte in 2016 als pilot in de gemeenten Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Halderberge sloot vorig jaar aan. In Etten-Leur wordt voor de uitvoering van het project samengewerkt met de Nieuwe Nobelaer. De gemeente verstrekt ruim € 25.500 aan subsidie voor twee groepen ouderen in 2018 en 2019. Het project stimuleert de positieve gezondheid van ouderen en leidt daarmee tot meer zelfredzaamheid en een vermindering van de kosten voor zorg.

Meer informatie?

Op de website www.tijdvanjeleven.com lees je meer over de doelstellingen, het traject en de resultaten. Ook zijn er eindpresentaties gedeeld van eerdere projecten.

Na de zomervakantie worden er actief deelnemers geworven via de contactpersonen in de wijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen