Werkplein: Aantal bijstandsuitkeringen met 6,7% gedaald

Steeds minder mensen in onze regio zijn voor hun inkomen aangewezen op een bijstandsuitkering van het Werkplein Hart van West-Brabant. In 2018 is het aantal bijstandsuitkeringen met 6,7% gedaald doordat er meer mensen uitstromen dan instromen in de uitkering. In totaal verstrekt het Werkplein nu 3.856 bijstandsuitkeringen.

Er hebben minder mensen een beroep gedaan op een uitkering door de groei van de economie. Daarnaast is volop ingezet op de toetsing bij de aanvraag of iemand recht heeft een bijstandsuitkering en heeft een intensieve fraudeaanpak zijn vruchten afgeworpen, stelt het Werkplein. Het bestuur is trots dat de doelstelling van een bestandsdaling van 3% ruimschoots behaald is.

De cijfers laten een grotere daling zien dan de landelijke ontwikkeling. Het CBS meldde onlangs een landelijke daling van 5,0% tussen september 2017 en eind september 2018, de daling in de regio in dezelfde periode was 6,6%.

Nieuwe aanpak werpt vruchten af

De daling van het aantal bijstandsuitkering is ook te verklaren door de samenwerking van het Werkplein met werkgevers in de regio. Samen kijken zij naar de competenties van bijstandsgerechtigden en bieden ze hen mogelijkheden om ervaring en vaardigheden op te doen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met trainingen en leerwerktrajecten.

Het WerkgeversServicepunt van het Werkplein heeft vorig jaar 575 mensen aan een baan geholpen. Daarbij gaat het om 105 garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking die passend werk ontvangen bij een reguliere werkgever.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen