Schaatsend op lege flessen naar de Olympische Spelen

Foto: Pexels

Op de zaterdagochtend voor Pinksteren belde de uit Etten-Leur afkomstige Nederlandse kunstschaatskampioene bij de Junioren, Lindsay van Zundert (14), aan bij diverse adressen in haar woonplaats. Ze was die ochtend op zoek naar lege statiegeldflessen, om met de opbrengst daarvan een trainingsreis naar Amerika te kunnen betalen. Haar streven is het bereiken van de Jeugd Olympische Spelen.

Het toeval wilde dat ze ook aanbelde bij Alfred Dekker, verantwoordelijk voor marketing en sponsoring bij het bedrijf Daikin. Deze producent van airco’s en warmtepompen is sinds afgelopen winter officieel partner van schaatsend Nederland en de KNSB. Daikin was onder andere met reclame te zien langs de baan en op schaatspakken bij het shorttrack en langebaanschaatsen. Lindsay deed nietsvermoedend haar verhaal aan de deur bij Dekker en had geen idee dat hij haar prestaties al kende.

Lege flessen
Dekker vertelt: “Het kunstschaatsen is in Nederland een kleine sport, maar in de rest van de wereld is dit de norm als het om schaatsen gaat. Met name in Amerika, Rusland en Japan is deze sport zeer gewaardeerd. In Nederland is er minder aandacht voor en zijn er ook minder middelen beschikbaar. De KNSB regelt veel, maar extra trainingskampen in het buitenland zijn duur. Lindsay kwam daarom met het creatieve idee om lege flessen in te zamelen om deze trip te kunnen bekostigen.” Dekker wilde iets extra’s doen voor dit jeugdige schaatstalent en seinde daarom direct zijn werkgever in.

Cheque
Zo werd Lindsay van Zundert uitgenodigd om afgelopen donderdag bij Daikin in Capelle a/d IJssel langs te komen. Dekker: “Ik vond het wel heel erg bijzonder dat je bereid bent om zoveel voor je sport over te hebben en daar zo hard voor te willen werken, terwijl je eigenlijk gewoon op het ijs hoort te staan. Daarom hadden we haar uitgenodigd, zonder dat Lindsey wist dat we haar een cheque gingen overhandigen. Sterker nog, we vertelden haar dat we met diverse Daikin-collega’s lege flessen voor haar hadden ingezameld!”

Topsportklimaat
Zo stapten Lindsay en haar moeder nietsvermoedend het kantoor van Daikin binnen en werden daar ontvangen met een cheque ter waarde van €500. De lokale, zakelijke Daikin dealer Climatic, uit Etten-Leur, voegde daar nog eens €200 aan toe. Directeur Edwin Hoogerwerf zegt daarover: “Ik heb inmiddels ook een flink schaatshart ontwikkeld, sinds wij het schaatsen in Nederland hebben omarmd. De meeste aandacht gaat naar het langebaanschaatsen en shorttrack. Daarom vinden we het leuk om nu dit kunstrijtalent wat extra aandacht te geven en haar te helpen bij haar trainingsstage. Zo werkt Daikin niet alleen aan een aangenaam binnenklimaat, maar ook aan een beter topsportklimaat.”

Motiveert enorm
De verbaasde Lindsay was uiteraard in alle (verenigde) staten: “Dit had ik echt totaal niet verwacht! Oh man, ik weet niet wat ik moet zeggen. Maar blijkbaar heb ik toen in Etten-Leur wel op de juiste bel gedrukt,” glundert ze. Chantal Vervuren, moeder van Lindsay, is ook erg blij met het gebaar van Daikin. “Hiermee komen we op 75% van het benodigde bedrag voor de reis naar Amerika. Dat moet dan zeker gaan lukken, en motiveert het enorm om die laatste euro’s ook bijeen te brengen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen