Jules Croiset en Victor Reinier in tragikomedie ‘Een goed mens’ in Nieuwe Nobelaer

Hummelinck Stuurman Theaterbureau,
Een goed mens,
Regie: Johan Doesburg,
Tekst: Flip Broekman, 
Met: Jules Croiset en Victor Reinier
Hummelinck Stuurman Theaterbureau, Een goed mens, Regie: Johan Doesburg, Tekst: Flip Broekman, Met: Jules Croiset en Victor Reinier
Foto: Ben van Duin

‘Een goed mens’, de tragikomedie met Jules Croiset en Victor Reinier in de hoofdrollen, is bejubeld door de Nederlandse theatercritici. Omdat Nieuwe Nobelaer haar publiek graag kennis laat maken met prachtig toneel kan de voorstelling op donderdag 6 februari bezocht worden met de aanbieding 2 halen, 1 betalen. Hierdoor zijn twee kaarten nu slechts € 30,50 in plaats van € 54. Kaarten zijn te verkrijgen via de website www.nieuwenobelaer.nl of aan de balie.

Het verhaal
Wanneer een oude psychiater (Jules Croiset) op het punt staat zijn praktijk te sluiten, krijgt hij bezoek van een intrigerende jongeman (Victor Reinier) en houden ze elkaar een spiegel voor. In een pittige confrontatie ondervragen ze elkaar en blijken ze – ondanks de onbevangenheid van de één en het cynisme van de ander – veel met elkaar gemeen te hebben. Tot welke conclusie leidt dit? Hadden ze sommige dingen achteraf anders aangepakt of komen ze erachter dat hun leven helemaal niet zo mislukt is?

Victor en Jules aan het woord
Victor: “Een belangrijk thema in de voorstelling is de vraag wat het betekent om goed te zijn. Het stuk laat prachtig zien dat geluk en goedheid uiteindelijk in het moment zitten.” De thematiek ‘terugblikken op je eigen leven’ is voor beide acteurs herkenbaar. Ondanks hun leeftijdsverschil (82 en 56) kijken ze er min of meer hetzelfde tegenaan: naarmate je ouder wordt, ben je niet meer helemaal dezelfde als wie je vroeger was. Jules: “Ik ben eigenlijk heel lang onvolwassen geweest. Als ik ergens van overtuigd was, dan moest ik dat uiten, luid en duidelijk. Nu ben ik milder, ik heb minder oordeel over anderen, kan dingen laten rusten.” Hoewel Een goed mens onmiskenbaar gaat over afscheid nemen van het leven, is het allerminst een zwaar stuk. Victor: “Het staat vol rake en soms ook harde grappen. Het knappe is dat het nergens sentimenteel wordt. De patiënt duikt op de meest onverwachte plekken op en hij confronteert de dokter met allerlei dingen die hij helemaal niet kán weten. Dat geeft een geestige verwarring.”

In de pers
“Met steeds weer onverwachte wendingen blijft het intrigerend en humoristisch” – ★★★★ De Telegraaf
“Fraai, bijna ingetogen en gelaagd toneelspel” – ★★★ de Volkskrant
“Sobere tragikomedie over de vrees om te verdwijnen” – ★★★ NRC

Een goed mens

  • Nieuwe Nobelaer Etten-Leur
  • Donderdag 6 februari om 20:15 uur | 2 kaarten voor € 30,50
  • www.nieuwenobelaer.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen