Tentoonstelling “Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog”

Foto: Cees Jochems

Op de bovenverdieping van het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur staat “75 bevrijding” in het teken van legaal en illegaal drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog en de problemen, die drukkerijen ondervonden om drukwerk te kunnen blijven maken.

Het drukwerk van verschillende Brabantse drukkers komt in deze tentoonstelling nadrukkelijk in beeld en door middel van informatieborden en een catalogus worden de (on)mogelijkheden uitgelegd, die drukkers ervaarden om hun werkzaamheden uit te kunnen blijven oefenen gedurende deze oorlog. Voorbeelden van dagbladen uit Brabant (en met name de regio West-Brabant) zijn er dan ook volop te zien.

Als tegenhanger van de dagbladen, die onder Duitse censuur werden uitgebracht, ontstond er een groot aantal illegale bladen, die de leugens van het nationaal- socialisme tegenspreken. In Brabant kwamen hierbij 34 verschillende bladen uit, die bijna allemaal nog bewaard zijn gebleven en waarvan er tijdens deze tentoonstelling liefst 32 exemplaren te zien zullen zijn. Op de begane grond bevindt zich een drukkerszaal met werkende drukpersen en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd in de 20e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje” uit de 50er jaren, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus. Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en dus ook op de zondag 16 februari van 13.00 tot 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen