Denkkracht van Etten-Leurse inwoners en ondernemers is groot

Foto: Pexels

Inwoners en ondernemers uit Etten-Leur dachten van 8 tot en met 19 juli mee over oplossingen voor de financiële uitdaging van de gemeente. Wat kunnen we anders of slimmer doen? Kunnen we dingen ook niet meer doen? Wat kunnen inwoners zelf doen? Voordat de gemeenteraad keuzes maakt over noodzakelijke besparingen, heeft de gemeente aan zoveel mogelijk Etten-leurenaren gevraagd hoe zij erover denken. Vanuit de gedachte: samen weten we meer en samen kunnen we meer! Iedereen kon meedoen via een vragenlijst, via stemmen en reageren op ideeën en stellingen op het digitale platform www.etten-leurdoethetgewoon.nl en in gesprekken met de gemeente.

De cijfers laten zien dat veel Etten-Leurenaren dat ook hebben gedaan:

  • Vragenlijst:446 keer ingevuld
  • Gesprekken: 3 open dialogen, 1 dialoog met zorgprofessionals en gesprekken bij de Keet
  • Platform: 20 ideeën en stellingen; 5654 weergaven, 1214 gebruikers; 1795 stemmen op het platform(1178 keer eens, 617 keer oneens); 132 inhoudelijke reacties & 22 berichten met extra ideeën
  • Social media: 205 opmerkingen, 87 (dis)likes en 42 gedeelde berichten op Facebook (via Facebookpagina’s van BNDeStem, Etten-Leurse bode, Klaagboek Etten-Leur en Gemeentelijke Facebookpagina);2982 stemmen en 4391 weergaven van Instagramstories, 11 likes en 12 gedeelde berichten op twitter 920 weergaven en 76 likes en 1 opmerking op LinkedIn.

Van alle opbrengsten zijn rapportages gemaakt
Toponderzoek, de initiatiefnemer van het burgerpanel Tip Etten-Leur, leverde een rapportage op over alle resultaten van de vragenlijst. En de gemeente maakte een rapportage waarin alle opbrengsten bij elkaar zijn gebracht. Beide rapportages zijn te lezen via https://www.etten-leurdoethetgewoon.nl/financiele+opgave/de+resultaten/default.aspx.

Zoveel ideeën en adviezen krijgen is een groot cadeau
Het college is ontzettend blij met de denkkracht van de Etten-Leurse inwoners en ondernemers.“Dat we zoveel positieve ideeën en adviezen krijgen van de Etten-Leurenaren is een groot cadeau. Dit laat zien dat er veel kracht zit in de Etten-Leurse samenleving en dat we samen de schouders eronder zetten”, zegt het college van burgemeester en wethouders over de rapportage.

Een belangrijk uitgangspunt voor ons is dat we financieel weer in balans kunnen komen. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat we een sociale gemeente en gemeenschap willen zijn en blijven. De inwoners hebben duidelijk laten zien dat Etten-Leur heel sociaal is, graag meedenkt en meedoet”, aldus wethouder Ger de Weert.

Hoe gaat de gemeente hiermee verder?
Enkele inwoners zeiden ook: “jullie moeten je eigen problemen oplossen, waarom moet ik meedenken”. Natuurlijk heeft de gemeente zelf ook de plicht om na te denken over maatregelen om de financiën op orde te krijgen. En dat doet de gemeente ook. De ideeën van inwoners en ondernemers helpen daarbij. Nu komt het er eerst op aan dat we de gemeenteraad een begroting aanbieden die ervoor zorgt dat onze financiën weer gezond worden. Daarin staan besparingsmaatregelen waarbij de gemeente de opbrengst van de participatie benut. Als de gemeenteraad in november hierover een besluit heeft genomen, trekt het college graag verder samen met inwoners en ondernemers op om Etten-Leur financieel gezond te maken en te houden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen