Overzichtstentoonstelling Jan Kruis verlengd in Nederlands Drukkerij Museum tot 1 oktober!

Foto:

In overleg met Stichting Jan Kruis Collectie is besloten om de overzichtstentoonstelling Jan Kruis te verlengen tot 1 oktober. Dit omdat door alle Coronaperikelen het museum meer dicht dan open is geweest, waardoor mensen niet in de gelegenheid zijn geweest om deze tentoonstelling te bezoeken.

Uniek
Het unieke van deze tentoonstelling is dat er alleen maar origineel werk te zien is, beschikbaar gesteld door Stichting Jan Kruis Collectie. Eén van de onderwerpen op de tentoonstelling is Jans bijdrage aan het jeugdblad Olidin, dat tussen 1957 en 1963 werd uitgegeven door oliemaatschappij Shell en vormgegeven door reclamebureau Van Maanen, waar dus ook Jan Kruis werkte. Het bevatte naast strips ook verhalen en puzzels en werd gratis verstrekt aan leden van de Shell Junior Club.

Tommy
In 1959 verscheen de strip ‘Tommy’ van Jan Kruis in het blad, een wat naïeve realistische cowboystrip. Het waren de eerste stappen op het strippad van Jan Kruis, die behalve ‘Tommy’ ook ‘Baldino’ maakte. Vanaf het tweede verhaal werd deze strip getekend door Jan van der Voo, terwijl Jan Kruis de teksten bleef schrijven. Ook maakten zij samen ‘De Kleine Hertog’ en Jan Kruis tekende ook de strip ‘Stientje en Gertje’ bij.
Olidin verscheen in een prachtig groot formaat, met mooie strips in kleur. Vanaf 1960 werd het formaat verkleind en hoewel er meer bladzijden kwamen, werd het blad, behalve de omslag, voortaan in zwart gedrukt. Toen Shell in 1963 besloot geen geld meer te steken in de Shell Junior Club, kwam er een einde aan dit unieke stripblad.

Drukkerszaal
Naast de tentoonstelling is op de begane grond o.a. de drukkerszaal te bewonderen met zijn unieke houten drukpers. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten van een losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz. Dit is ook te zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken gevuld met loden letters en oude drukpersen. Oude rotten ”uit het vak” begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg.

Nederlands
Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. De openingstijden voor de zondagen 4 en 18 juli en iedere dinsdag- t/m vrijdagmiddag zijn van 13.00 tot 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen