Kom papierscheppen in het Nederlands Drukkerij Museum

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Op de 1e openingszondag van november (de 2e openingszondag is 21 oktober) kun je naast het bezoeken van het unieke museum ook je eigen vel papier scheppen om vervolgens in het geschepte vel een kreet of eigen naam te drukken.

Workshop
Je wordt wordt begeleid door Cato de Weert uit Breda. Cato, een ‘ambachtelijk kunstenaar’, is dit jaar, in haar examenjaar aan kunstacademie St. Joost, bezig geweest met papierscheppen in de breedste zin van het woord. Met natuurlijke grondstoffen en voornamelijk krantenpapier laat ze papier zien in verschillende stadia.
Cato liet voor haar examen zien hoe het papier niet alleen verkleurt, maar ook veroudert. Ze is dit jaar bezig geweest met meer dan ‘scheppen’; wat gebeurt er met het papier als het verandert door weersinvloeden? Beschouw je het als ‘kunst’? En zou jij kunst überhaupt kopen als je weet dat het gaat verouderen? Dat proces heeft ze versneld door het papier buiten te laten hangen in weer en wind, om zo mensen ‘De Schoonheid Van Het Tijdelijke’ te laten ervaren.
Het is uiterst interessant te zien wat ze allemaal gedaan heeft met dat papier, daarvan zal ze uiteraard wat voorbeelden meebrengen.

Museum
Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten vaneen losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz(D). Dit is ook te zien in “het oude drukkerijtje” uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.
Oude rotten ”uit het vak” begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg. Op de bovenverdieping staat een compleet ingerichte boekbinderij, waar te zien is hoe vroeger een boek “met de hand”gebonden werd.

Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur.
De openingstijden zijn: zondag 7 en 21 november van 13.00 tot 16.30 uur en iedere dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur.
Meer informatie op www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen