{Column}Black Friday – Vol verwachting klopt ons hart

Foto: pexels

Met enige weemoed las ik net een oude column terug over de tijd dat ik nog echt ouderwets Sinterklaasinkopen deed. Natuurlijk doe ik dit jaar vast nog wel ergens een keer inkopen, alleen wannéér is nog niet bekend. Zeer waarschijnlijk gewoon op het laatste moment, net zoals in 2005. In de hoop dat ik tegen die tijd van inspiratie ben voorzien. Destijds moest ik het trouwens gewoon meestal zélf bedenken want mijn dreigementen, dat Sinterklaas zonder lijstje niet zou weten wat hij door de schoorsteen moest gooien, maakten weinig tot geen indruk.

Ik zie mezelf nog staan in de lange rij bij de kassa van Intertoys of de Hema. Waarom had ik dit nou weer tot het allerlaatste moment uitgesteld en waarom had blijkbaar iedereen dat gedaan? En waarom moesten álle kadootjes van iedereen ook persé terplekke worden ingepakt? Natuurlijk had ik geen handen vrij om op mijn horloge te kunnen kijken, maar ik voelde op mijn klompen aan, dat als het inpaktempo niet met drie versnellingen omhoog zou gaan, de juf op het schoolplein met twee huilende kids aan haar hand zou staan. “Nee, mama is jullie niet vergeten, ze is alleen maar een beetje te laat.”

En toen stond ik uiteindelijk (in)gepakt en gezakt met de kadootjes voor de ingang naar de betaalautomaat, zaten mijn autosleutel en de uitrijdkaart natuurlijk ergens helemaal onderin mijn handtas. Dráma! Het zweet breekt me nu nog uit als ik daar aan terug denk. Tegenwoordig krijg ik helaas ook zonder inkoopstress of de minste of geringste aanleiding zweetaanvallen, maar die hebben een heel andere oorzaak. Je wordt ouder mama, geef het maar toe. En je kinderen zijn volwassen en je hoeft ze niet meer aan te sporen tot het opschrijven van hun kado-verlangens.

Er is veel veranderd sinds die column uit 2005, zo maak ik op uit mijn oude colum. Bij de Hema, waar ik mijn stress met een kop koffie had weggespoeld in de vernieuwde coffeecorner, mocht je nog gewoon roken! Dat kan zelfs ík me nu niet meer voorstellen. Sinterklaas kwam in die tijd nog  gewoon met zijn Zwarte Pieten naar ons land. En er was geen mens die het in zijn of haar hoofd haalde, daar ook maar enigszins iets kwaads in te zien. Er was meer duidelijkheid; éérst had je vijf december, dáárna kwam pas kerst. Anno 2018 moet je je niet verbazen als je half november al ergens een opgetuigde kerstboom ziet staan.

Tja. Tradities komen, gaan en veranderen. Gewoon, omdat de tijd en de maatschappij veranderen, denk ik dan maar. Maar of het altijd een goede verandering is? Ik durf me er niet over uit te spreken.

Waar ik me wel met een gerust hart over uit durf te spreken is de Black Friday Shopping Night. Die is aanstaande vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur in het Winkelhart en Winkelcentrum. Doe jezelf een plezier en wacht niet tot het laatste moment met inkopen doen, maar profiteer van leuke acties en activiteiten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen