Gemeenteraadsverkiezingen 2018: dit moet je weten!

Foto: Publiek domein

Het kan je inmiddels niet ontgaan zijn: het is verkiezingstijd! De verkiezingsborden staan op de Markt en in het buitengebied, de posters hangen buiten en de politieke partijen komen naar je toe. Op 21 maart mag je je stem uitbrengen voor de gemeenteraad. Hier lees je hoe de gemeenteraadsverkiezingen werken en wat belangrijk is om te weten.

Hier stem je voor: de gemeenteraad

Elke vier jaar kiezen inwoners van de gemeente de leden van de gemeenteraad. Je stemt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op een politieke partij en een kandidaat uit de gemeente. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Zij vertegenwoordigen de komende vier jaar alle inwoners van Etten-Leur en behartigen hun belangen. Dat gebeurt op basis van het raadsprogramma dat na de verkiezingen wordt opgesteld.

Wie mag stemmen?

Alle inwoners van Etten-Leur die ingeschreven staan bij de gemeente en ouder zijn dan 18 jaar mogen hun stem uitbrengen. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of je woont al minimaal vijf jaar legaal in Nederland. De stempas is het officiële document dat je mag stemmen. Die pas heeft iedereen die stemgerechtigd is al op zijn huisadres ontvangen.

Wanneer en waar kun je stemmen?

Je stem breng je uit op woensdag 21 maart tussen 07.30 en 21.00 uur in een van de 18 stembureaus in Etten-Leur. Op je stempas staat welk stembureau het dichtste bij jou in de buurt is. Maar ga je 21 maart toch naar het station, het centrum in of de sportclub, dan kun je dat gewoon combineren met je stem uitbrengen op een ander stembureau.

Vergeet je stempas en ID niet!

Als je op 21 maart het stembureau inloopt, heb je twee dingen nodig voordat je je stem mag uitbrengen: de stempas met jouw naam en een identiteitsbewijs. Dat mag een rijbewijs, identiteitskaart of paspoort zijn; geldig of maximaal vijf jaar verlopen.

Op wie kun je stemmen?

Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen lokale politieke partijen en kandidaten mee. Daar stem je op. De beslissing is geheel aan jou, maar je kunt wel informatie inwinnen. Door de verkiezingsprogramma’s van de partijen te lezen bijvoorbeeld. Of door open te staan voor de verhalen van kandidaten, bijvoorbeeld op website of social media van de politieke partijen. Maar je kunt de kandidaten ook op straat of aan de deur tegenkomen, of aanhoren tijdens een bijeenkomst met lijsttrekkers. Ook is er een Kieswijzer opgesteld door de lokale kranten, waaronder BN/de Stem. De volledige kandidatenlijst ontvang je nog in de brievenbus.

Periode 2014-2018

De afgelopen vier jaar bestond de gemeenteraad uit 6 leden van het CDA, 6 leden van het Algemeen Plaatselijk Belang, 4 leden van D66, 3 leden van de VVD, 3 leden van Ons Etten-Leur, 2 leden van Leefbaar Etten-Leur, 2 leden van de PvdA en 1 lid van de fractie de Regt.

Hoeveel leden er van elke politieke partij de komende vier jaar in de gemeenteraad zitten, en wie dat zijn, dat hangt af van de uitgebrachte stemmen op woensdag 21 maart. Er doen 8 politieke partijen mee. In totaal komen er opnieuw 27 raadsleden in de gemeenteraad. Zij nemen officieel zitting op 29 maart.

Ga stemmen op 21 maart!

Of je nu moppert op de gemeente of het eens bent met het huidige beleid, jouw stem telt echt. Alleen door te gaan stemmen zorg je voor veranderingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen