Nieuwe wisseltentoonstelling in Van Gogh Kerk Etten-Leur

Foto: Elsbeth Veerman

De tijd even stil gezet. Een bijzondere wisseltentoonstelling die van 4 t/m 28 augustus te zien is in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur. Schilderijen van Eugenie Stade en schilderingen op papier van Elsbeth Veerman. De wisselexpositie is te zien naast de vaste tentoonstelling over het begin van Vincent van Goghs artistieke carrière.

Het afgelopen jaar was voor velen een periode waarin het leven vertraagde. Door beperkte bewegingsvrijheid, stoppen van beroepsactiviteiten of thuiswerken. Soms een gedwongen isolement. Maar het was ook een tijd die ruimte bood voor andere activiteiten. Eugenie ging intensief aan haar schilderijen werken en Elsbeth besloot om vanaf half maart de veranderingen in de natuur op de voet te volgen in tekeningen en kleine waterverf schilderingen.

Dementie
Dementie is het thema in het werk van Eugenie. Een jaar werken met dementerende ouderen ligt aan de basis van haar schilderijen. Dementie kent vele gezichten. De schilderijen vertellen over de kwetsbaarheid van deze ouderen in hun laatste levensfase, hun angsten en wanen, maar ook over hun schoonheid en blijdschap. De schilderijen van Eugenie nodigen uit om naar dementie te kijken.

Bloei
Elsbeth zag op haar dagelijkse wandelingen in maart de eerste levenstekenen van de lente. De eerste bloesem, de voorjaarsbloeiers en al snel de opschietende planten en bloemen. Ze begon in april in haar eigen tuin de eerste lentebloemen te schilderen, maar ging vanaf mei wekelijks naar de Heemtuin van Rucphen met zijn wilde bloemen, bomen en struiken. In de lente en zomer maakte ze daar ter plekke snelle gouache schilderingen op groter formaat. De Heemtuin van Rucphen, ook wel “d’n Hof van Vincent van Gogh” genoemd, is een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen met 400 verschillende soorten.

“Door heel intens te kijken word je deelgenoot van een levenskracht die inspireert, verwondert en ontroert en die je bewust maakt van de tijdelijkheid van elke fase. De natuur kent geen vertraging, die staat niet stil. Gezien de snelle veranderingen in de natuur was het een uitdaging om in enkele dagen een werk te schilderen”, aldus Elsbeth.
Een aantal van deze schilderingen wordt op de expositie getoond.

Ook Vincent van Gogh vond, in de tijd dat hij opgenomen was in de kliniek in Saint – Rémy in Zuid-Frankrijk, zijn inspiratie in de kloostertuin. Hij schilderde daar zijn bekende irissen. Het gaf hem, ondanks de beperkte bewegingsvrijheid, veel voldoening.

Kijk voor meer informatie op http://www.vangoghkerk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen