Dieren in het nieuws

Foto: wikimedia Commons

Alhoewel dierendag al enige dagen achter ons ligt en insecten door de meesten onder ons niet direct als aaibaar gezien worden, is er deze week volop te doen om een vrij nieuw insect: de grauwe veldwants. Je hebt ze vast en zeker al gezien; kruipend tegen de ramen van je slaapkamer. Hiermee bezorgt de grauwe veldwants menigeen rillingen. En daar komt nog bij: ze kunnen vliegen!

 

Houd ramen en deuren gesloten

Nog niet zo lang geleden was de grauwe veldwants zeldzaam in Nederland. Echter via Limburg rukt dit beestje nu op naar de rest van Nederland. Misschien kunnen we dus maar beter wennen aan zijn aanwezigheid. De wantsen zijn gemiddeld veertien tot zestien millimeter groot. Hun kleur varieert van geel, grijs tot bruin. In de winter komen ze uit loofbomen om te overwinteren tussen stro of in huizen, waarbij ze zich het liefst verstoppen op droge en donkere plekken.

 

Onschadelijk voor de gezondheid

De grauwe veldwants is niet schadelijk. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Blijft het feit, dat je je misschien wat zorgen maakt of ze zich in jouw huis willen vestigen.

 

Familie

Minder leuk detail: de veldwantsen brengen hun familie mee: de bruine gemarmerde stinkwants. De verwachting is, dat ze dit jaar nog in onze omgeving te zien zijn. Bijkomend nadeel is, dat deze familieleden wel schadelijk zijn, met name voor de fruitteelt. Ze zijn dol op vruchten, zuigen zich daar aan vast en zorgen daardoor voor schade aan de plant.

 

Heb jij ze al gezien?

Laat het ons weten. Foto’s zien we dan ook met belangstelling tegemoet. Tip: ze laten zich met behoorlijke eenvoud in een ouderwetse vliegenlamp vangen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen