Sportclub in beeld: ARV Achilles

Foto: Facebookpagina Achilles

Bij atletiekvereniging Achilles kan iedereen bewegen op zijn of haar niveau. Of dat nu de echte atletiek is of meer het hardlopen, nordic walken, wandelen, kangoo jumpen, bodygym, Qi Gong of nagalm. Mensen met een beperking kunnen bij Achilles ook gewoon meedoen. De club heeft een groep G recreanten en sinds kort een aantal sportieve racerunners. In 2018 bestaat Achilles 50 jaar. Uiteraard gaat dat met alle leden groots gevierd worden.

Achilles is een drukke vereniging, waar het bijna elke dag een drukte van belang is met verschillende sportgroepen. De club is in haar vijftig jaar met de tijd meegegaan. Zo is het papieren clubblad Sportmemo vervangen door een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Om niemand te missen, liggen er altijd nog een aantal papieren versies in het clubhuis.

Club met rijke historie

De vereniging begon onder dezelfde naam als fitheidsclub met 28 leden. In 1968 trok de club binnen twee maanden 42 vrouwen aan die samen een trimgroep vormden. Vanaf 27 september 1968 draagt het de naam Atletiekvereniging Achilles. Die datum is dan ook de officiële start van de huidige vereniging.

Een atletiekbaan was er toen nog niet. De kunststofbaan zou ook pas jaren later komen, in 1990, nadat er meerdere keren gesprekken waren met de gemeente over een kunststofbaan. De sintelbaan bleek namelijk niet erg waterbestendig… Toch heeft dat niemand in de tussentijd belet om gewoon bij Achilles te sporten. Symbool voor hoe diepgeworteld de vereniging in Etten-Leur is.

Bijna vijftig jaar op dezelfde locatie

Verhuizen heeft Achilles nooit hoeven doen. Al vanaf 1969 bevindt de club zich op het huidige sportpark de Lage Banken. Sindsdien zijn er wel aanpassingen aan de accommodatie geweest, waaronder het clubhuis. De club kan ook weer jaren met de atletiekbaan vooruit na de laatste renovatie in 2014. Uiteraard zijn er installaties en attributen voor polsstokhoogspringen, hoogspringen, verspringen, discuswerpen en kogelstoten. Mensen aanmoedigen kan vanaf de tribune (schuilen voor de regen tijdens warming-up of cooling-down trouwens ook!). Koffie, thee of wat anders drinken kan natuurlijk in de eigen kantine van het clubhuis.

Afwisseling van ondergrond

Sporten bij Achilles doe je niet alleen maar op de atletiekbaan. De loopgroepen trekken er ook op uit, de weg op of het bos in. Dat is zowel de Pannenhoef, het Liesbos als de Pagnevaart. Alleen met de nordic walking groep ga je altijd de weg op.

Geen club zonder vrijwilligers

Het zal je niet verbazen dat Achilles voor veel activiteiten afhankelijk is van vrijwilligers, net als we bij Unitas’30 zagen. Er zijn genoeg vacatures en functies in te vullen binnen de vereniging. Denk aan de kantine, communicatie en sponsoring. Maar ook onder andere het secretariaat, de groep coördinatoren, juryzaken en ledenadministratie moeten bemand zijn. Achter de schermen moet er veel gebeuren. De club heeft gelukkig een trouwe groep leden voor de meeste activiteiten. Zo is er een hecht klusteam dat elke maandag van 09.00 tot 12.00 uur alle klusjes oppakt, zelfs op oudere leeftijd. Maar vernieuwing is altijd welkom! Natuurlijk is Achilles intensief betrokken bij de organisatie van de Van Oers Marathon Brabant, elk jaar op de laatste zondag van oktober.

Gezellig samenzijn is het allerbelangrijkste

Bij Achilles houdt men van gezelligheid. Vooral voor de jeugd is er genoeg te doen bij Achilles, helemaal als je mee op kamp gaat. Maar ook voor de ouderen zijn er gezellige evenementen. Elk jaar viert de club Sinterklaas, carnaval en Koningsdag. Er is een jaarlijkse clubdag en trainingspakkenwedstrijd (die laatste is er al vanaf 1971!).

De lopers kunnen op de woensdag na Kerst meedoen aan de jaarlijkse prognoseloop met na afloop hapjes en drankjes. De prognoseloop gaat niet om hoeveel je loopt, maar of je de tijd op jouw gekozen afstand goed voorspelt. Eens wat anders dan een echte wedstrijd!

Samen sporten is waar het echt om draait binnen deze vereniging!

Wil je meer weten? Op de website www.arvachilles.nl en de facebookpagina vind je alle informatie over de vereniging. Lijkt sporten bij Achilles je wat? Kom een keertje meedraaien bij een van de trainingen en ondervindt zelf hoe leuk het is!

Ga naar het overzicht van sportverenigingen in Etten-Leur. Heb je lokaal sportnieuws? Laat het het ons weten!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen