NAC-historie: Europees voetbal voor NAC via Groningen

https://www.youtube.com/watch?v=_bJycOKwHSk

Afgelopen zaterdag werd NAC van het kastje naar muur gespeeld door AZ. Geen schande, want de ploeg uit Alkmaar bezet de 3e plaats in Eredivisie. NAC hoefde ook niet persé te winnen. Dat geldt wel voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Het verschil tussen beide clubs bedraagt vier punten. Bij winst kan NAC uitlopen op de concurrenten.

NAC Breda haalde in 2018 zeven punten (2 winst, 1gelijk), terwijl Groningen het jaar een stuk slechter is begonnen (4 gelijk, 2 verloren). De ploeg van Ernst Faber wacht nog steeds op zijn eerste winst in het nieuwe kalenderjaar.

Het goede nieuws voor NAC is dat Groningen onder Faber maar een keer van een promovendus won (van de zeven wedstrijden). In die wedstrijden hield de ploeg uit Groningen geen enkele keer het doel schoon. Aan de andere kant is het NAC nog nooit gelukt om in één seizoen twee keer van de Noordelingen te winnen.

Europees voetbal
We gaan even een stukje terug in de tijd. In het seizoen 2008/2009 haalde NAC Breda de play-offs voor Europees voetbal. In de eerste ronde werd Feyenoord verslagen door NAC, terwijl Groningen afrekende met FC Utrecht.

In de finale troffen NAC en Groningen elkaar. Het eerste duel eindigde in 1-1, dankzij een doelpunt van Idabdelhay in de laatste minuut. In Groningen maakte NAC het af. Amoah en Feher zorgde voor een 0-2 overwinning, waardoor het team van Maaskant Europees voetbal ging spelen.

  • Lees de voorbeschouwing van Rince Bulkmans verder op Breda Nieuws

Wil jij NAC redacteur worden? Laat het ons weten!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen