Unieke bloem- en cadeaukaartjes, gewoon uit Etten-Leur

Waar Johan van der Kar de strip Bumpie tekent, zit zijn vrouw Anja ook niet stil op creatief gebied. Onder de naam Fragments maakt ze unieke en mooie bloem- en cadeaukaartjes. Ondertussen heeft ze meer dan 1000 volgers op Instagram en heeft ze klanten in binnen- én buitenland. Tijd voor een kennismaking met Anja en haar bedrijf.

Anja is geboren en getogen in Etten-Leur en heeft 25 jaar geschilderd en getekend. Ze werkte in het bedrijf van haar man, die naast tekenaar ook beeldhouwer is. Ze besloot het roer om te gooien en kaartjes te maken voor aan een bos bloemen of een cadeau: “Tekenen en schilderen gaf mij geen voldoening meer en ik ben me gaan richten op fotografie. Een passie. Voor mij was het vanzelfsprekend om kaartjes te maken omdat niet iedereen dat doet. Ik heb altijd iets met bloemen gehad, maar ook geef ik graag een bepaalde symboliek weer. Ik zie zo’n kaartje dan ook als een boodschap in een fragment. Daarom heet mijn bedrijf Fragments. De uitdaging is om me te onderscheiden van andere kaartjes en er iets unieks van te maken.”

Succes dankzij Instagram

Anja is nu enkele jaren bezig en verkoopt haar bloemenkaartjes vooral via Instagram. “Omdat Instagram om goede foto’s draait maak ik mooie foto’s om te laten zien hoe goed de kaartjes bij bloemen of om een fles staan.” Dankzij die mooie foto’s heeft Anja meer dan 1000 volgers uit de hele wereld. “Het gaat langzaam maar zeker. Ik heb geen haast. Het is een uitdaging om te creëren en te kijken hoe zoiets kan lopen.” Haar klanten komen uit Nederland, Amerika, Australië en Engeland en binnenkort misschien Frankrijk. Haar kaartjes zijn zelfs zo populair dat er mensen zijn die ze sparen.

Hoe gaat Anja te werk?

Anja vertelt: “Ik maak alleen bloem- & kadokaartjes. Ik heb een klein werkvlak en daar moet iets prachtigs op komen. Voor mij is scherpte daarom het allerbelangrijkste. Ik maak gebruik van gelegenheden: iemand ergens voor willen bedanken, feliciteren, verjaardag, een jubileum, trouwen, gelukwensen, een nieuw begin, een omdat of zomaar, de liefde of verdriet, een klein gebaar… Er is één vereiste: elke foto en compositie heb ik zelf gemaakt.”

Waar haalt ze haar inspiratie vandaan?

Inspiratie is er altijd, volgens Anja. “Denk aan bloemen, de zee, speciale achtergronden… Het sierlijke van de natuur. Het vastleggen van een bloem op zijn mooist, die een paar dagen later weer verdwenen is. Ik zoek naar symboliek, zoals een hartje als teken van liefde. Ik heb ze in het rood, wit, goud en zilver. Mijn rode hartje is tot nu toe een van de best lopende ontwerpen. Ook haal ik inspiratie uit zilveren sieraden die ook naar mijn idee ontworpen zijn.”

Maar waar ze ook voor kiest, een onderwerp moet voor Anja iets zeggen. En het handelsmerk, dat is het touwtje wat aan elk kaartje vastzit, ook aan haar visitekaartjes. Nieuwsgierig naar de ontwerpen van Anja of kaartjes bestellen? Bekijk haar Instagram Fragments by annee-design.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen