Controle op gebruik van 150 garageboxen in de gemeente Etten-Leur

Foto: Renkum Nieuws

Op woensdag 9 september 2020 is een groot aantal garageboxen binnen de gemeente Etten-Leur bezocht door de gemeente in samenwerking met de politie.

Eigenaren van garageboxen weten vaak niet wie en waarvoor de garagebox gebruikt wordt

Gemeenten merken regelmatig dat garageboxen anders in gebruik zijn dan dat het bestemmingplan toelaat en deze bedoelt zijn om te gebruiken. In ernstige gevallen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Deze situaties
hebben niet alleen effect op de garageboxgebruiker of verhuurder, maar ook op de omliggende woningen. Denk hierbij aan brandgevaar, overlast door gebruik en aantasting van de gezondheid van omwonenden en de
naastgelegen gebruikers.

Ook worden garageboxen regelmatig gebruikt voor criminele activiteiten

Het bezoek van woensdag 9 september heeft een dubbel doel. Het aantreffen en beëindigen van het strijdige gebruik en het weerbaar maken van de garageboxverhuurders. De verhuurders van de garageboxen krijgen tips hoe men een huurcontract het beste op kan stellen, betalingen altijd via bank laten verlopen en het vragen naar ID bewijzen bij het verhuren. Daarnaast kunnen extra maatregelen getroffen worden zoals het plaatsen van camera’s op afgesloten terreinen, toegangspoort met registratie en goede verlichting. Ook worden verhuurders geïnformeerd over de mogelijkheden om vermoedens, overtredingen en strijdig/crimineel gebruik te melden.

De 9 Baronie gemeenten werken actief samen binnen het BIT

Alphen-Chaam/Baarle-Nassau, Altena, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Oosterhout en Zundert werken met deze acties actief samen binnen het Baronie Interventieteam (BIT). Dit doet het BIT samen met overheidspartners als politie, belastingdienst en specialistische partners. Hierdoor is de slagkracht groter en kan er binnen een korte tijd zicht en inzicht verkregen worden over een groter gebied. Zo kunnen we samen optreden tegen georganiseerde criminaliteit en de eigenaren en verhuurders ondersteunen bij het weerbaar opstellen tegen criminele invloeden door handelingsperspectief te bieden.

Het aanpakken en tegengaan van criminele activiteiten is de taak van de overheid

We kunnen dit echter niet alleen. Daarom vragen we u om vermoedens van criminele activiteiten of opvallende zaken te melden. Signalen kunnen worden gemeld bij de politie (spoed 112 anders 0900-844), de gemeente of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Je kunt ook online melden in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl. Een ervaren vertrouwenspersoon toetst heel zorgvuldig of jouw anonimiteit is gewaarborgd. Op deze manier kunnen we samen zorgdragen voor een betere en veiligere woon- werk- en leefomgeving.

Resultaten Etten-Leur

In totaal zijn er 150 garageboxen bezocht. Daarbij is in 3 garageboxen materiaal aangetroffen voor de inrichting van hennepkwekerijen. Het materiaal is in beslag genomen. Ook is een grote hoeveelheid lachgas aangetroffen, duidelijk bedoeld voor de handel. Ook deze zijn in beslag genomen. In een box is een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen opgeslagen waar nader onderzoek naar gedaan wordt. Ook vindt er nader onderzoek plaats naar mogelijke illegale aanpassingen van een grote garage.

Burgemeester Miranda de Vries kijkt tevreden terug op een succesvolle actiedag

“Dankzij deze actiedag is Etten-Leur weer een stukje veiliger geworden. We pakken onjuist gebruik van garageboxen aan en maken vandaag verhuurder en gebruikers actief alert op gevaarlijke situaties. Ook geven we tips over hoe je je weerbaar maakt tegen criminelen. Daarnaast roep ik al onze inwoners op om mee te helpen door verdachte situaties te melden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen