‘Don’t think, just do it’ – in gesprek met Afvalrace-trainer Patricia van Dun

Foto: Anita Dielemans

Een half jaar lang trainde Patricia van Dun in het kader van hun Afvalrace met Anita en Esther. Ik spreek haar drie dagen voor de slotfinale over haar ervaringen op voor ons allebei bekend en vertrouwd terrein. Vanaf het clubgebouw van ARV Achilles kijken zij en ik uit over de bloesem van de bomen en over de atletiekbaan en tribune waar de trainingen van Anita en Esther plaatsvonden.

Meteen bij binnenkomst krijg ik koffie aangeboden en vertelt Patricia enthousiast dat ze momenteel druk bezig is haar diploma als triatlon trainer te halen. Ze beoefende deze sport totdat ze vanwege een blessure hier noodgedwongen mee moest stoppen. Haar ervaringen als atleet zet ze nu in voor het geven van trainingen op het gebied van zwemmen, wielrennen én hardlopen. Vanuit haar eigen bedrijf Fit Forward geeft ze sportmassages, personal training, intensieve groepstrainingen, bedrijfsfitness voor managers en medewerkers van bedrijven en persoonlijk voedingsadvies. Ik heb duidelijk een ervaren vrouw tegenover me en dat moet Anita en Esther zeker geholpen hebben.

Eigen sportieve ambities

Patricia: “Ik heb 19 jaar geen triatlon gedaan, maar ben wel recreatief blijven fietsen en zwemmen. In 2011 pakte ik de draad weer op met hardlopen toen ik met Fit Forward begon. In 2017 volgde de triatlon weer. In dat jaar finishte ik bij de Almere Challenge als derde in mijn categorie, terwijl het niet eens zeker was dat ik zou finishen, en een jaar later werd ik 3e op de Frysman. Daarna heb ik overbelastingsklachten aan mijn gezonde knie opgelopen. Daarom loop ik dit jaar minder. Ik leg nu de focos op de Styrkeproven (550km fietstocht in Noorwegen met een tijdslimiet van 24 uur) en de IJsselmeeroversteek (zwemtocht van 22km van Stavoorden naar Medemblik).”

De Afvalrace

Voor Patricia is het de eerste Afvalrace vanuit Enforce®, waar ze zich vorig jaar voor gevraagd is. Hoewel dat een nieuwe ervaring is, is ze gewend mensen te coachen op voeding, beweging en mentale aspecten. Vanuit de voorbereidende gesprekken met de kandidaten voor de Afvalrace koos ze Anita en Esther om mee samen te werken. Dat bleek een goede match.

Effectief trainen in stappen

Patricia’s aanpak bestaat uit leuke trainingen waarmee je ook echt wat bereikt. Met Anita en Esther is ze de eerste keer begonnen met oefeningen voor de basis spiergroepen. Ze liet de dames een circuit doorlopen met basisoefeningen als een squad en ook een push-up om te inventariseren wat ze konden. Dát is bij alle trainingen het uitgangspunt. Patricia: “Mensen balen enorm als dingen niet lukken en komen zo in een vicieuze cirkel terecht. Bij elke mislukking is het: ‘zie je wel, dat kan ik niet’. Soms draagt de omgeving daaraan bij. Ik vind het belangrijk om de focus te leggen op wat je wél kunt. Dan kun je stappen zetten.”

Patricia vertelt verder: “De basisoefeningen doe je zo’n 30 seconden op een lage hartslag. Later ga je de tijd verlengen, de intensiteit verhogen en de moeilijkheidsgraad omhoog gooien. Soms haal je er een oefening af en ga je met een andere oefening een stap verder. Ik weet nog dat ze van mij 6 rondjes op de baan moesten lopen. Je had hun gezichten moeten zien! ‘6 van die rondjes?!’ Vooral Anita gaf steeds weerstand. Ze ging vaak eerst nadenken voordat ze met een oefening aan de slag ging. Maar ze doet het wel. Het is haar motto geworden: ‘Don’t think, just do’. Dat vind ik ook. Begin niet meteen te roepen dat je iets niet kunt. Ga nu eerst maar gewoon die oefening doen en kijk dan wat het brengt.”

Samen groeien met positief resultaat

Als ik Patricia vraag naar wat ze bereikt heeft met Anita en Esther, krijg ik meteen foto’s te zien. “Aan het begin van het traject zie je Anita wel lachen op de foto, maar met haar mond dicht. Nu straalt ze. Ze is gegroeid in persoon en ze heeft veel meer zelfvertrouwen. Net als Esther. Zij is een gezellige, sportieve vrouw die nooit meer dan 10 kilo afviel en graag weer eens 5 km wilde hardlopen. Ze kwam gewoon altijd op de training en leed in stilte. Ondanks onze zoektocht naar het juiste voedingspatroon is ze nu 16,6 kilo afgevallen en heeft ze de Urban Trail Breda van 10 km gefinisht.”

“We hebben veel bereikt in ons half jaar samen. Anita heeft nu het gewicht waar Esther op begon en dat betekent dat de broeken die voor Esther nu te groot zijn naar Anita kunnen. Die twee zijn echt vriendinnen geworden, ze zijn naar elkaar toegegroeid. Gaandeweg het traject merkten ze dat ze tegen dezelfde dingen aan liepen. Hierdoor konden ze met elkaar praten en ervaringen uitwisselen. En dat is belangrijk, want samen bereik je meer resultaat.”

Plezier buiten de gebaande paden

“Gezelligheid, motivatie en drive was en is er zeker”, vertelt Patricia me. Er is veel gelachen en met carnaval is er verkleed getraind. Daar hadden Anita en Esther helemaal geen moeite mee! Patricia vertelt me ook hoe ze spontaan trainingen bedacht: “Toen het kerstmarkt was, zijn we er gewoon heen gegaan en heb ik onderweg oefeningen bedacht. Squads, dippen, het kan allemaal buiten. Dat hebben we meer gedaan.”

Meer bewegen? Begin gewoon!

‘Don’t think, just do it’ is een advies dat Patricia iedereen wil meegeven. “Heb je een doel, ga er dan voor. Gun jezelf tijd en denk niet na één mislukking: ik kan het niet. Probeer het! Stimuleer elkaar om samen te trainen. Lukt het echt niet, zoek dan begeleiding. En onthoud dat er met één keer per week trainen nog geen nieuw patroon ontstaat. Het is volgende week dan net zo zwaar als deze week. Met drie keer trainen in de week ontstaat er een patroon. Net als met voeding. Leer jezelf een patroon aan wat je de rest van je leven vol kunt houden. En leer omgaan met dilemma’s zodat je niet terugvalt in oude patronen.”

Fluoriserende afsluiting

Op vrijdag 5 april vond de slotavond van de Afvalrace plaats voor Anita, Esther en Patricia. Maar daar eindigt het niet voor ze. Patricia: “Ik ben echt trots op mijn dames. We hebben een gezellig half jaar gehad en dingen bereikt die we niet voor mogelijk hielden. Dat gaan we nog met zijn drieën vieren en het thema is fluoriserend. Dit omdat ze het helemaal niet leuk vinden om in de spotlights te staan en ik vind dat ze dat gewoon verdienen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen