Religie door de eeuwen heen: drie musea pakken groots uit

Foto: Lex Froeling

“Religie door de eeuwen heen” is een boeiend drieluik van tentoonstellingen op drie verschillende locaties rondom de thema’s “Processies”, “Bijgeloof” en “Van Religie naar zingeving”.

Op initiatief van Streeknetwerk LandStad De Baronie hebben drie organisaties de handen ineengeslagen: Heemtuin Rucphen, Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse Rijsbergen en de Van Gogh Kerk Etten-Leur. Daarnaast is er een samenwerking met diverse andere organisaties (heemkundekringen, parochies en musea), waaronder Stedelijk Museum Breda.Van woensdag 6 maart tot en met maandag 21 maart, vindt op drie locaties in de regio een tentoonstelling plaats onder de gezamenlijke noemer “Religie”. Deze drie tentoonstellingen zullen op feestelijke wijze centraal worden geopend op donderdag 7 maart. De openingshandeling zal worden verricht door Laura Matthijsen-de Jong (wethouder gemeente Rucphen), Leny Poppe-de Looff (burgemeester gemeente Zundert) en Miranda de Vries (burgemeester Etten-Leur).

Heemkunde Rucphen – Processies

In Ut Gebouwke van het museum voor Levend Erfgoed, kortweg Heemtuin Rucphen, is een expositie ingericht waarbij vooral processies centraal staan. Er zijn oude foto’s te zien van Kindsheidsoptochten in Sprundel van 1929, 1946 en 1949. Bij voldoende belangstelling wordt eveneens regelmatig een film vertoond van de processie in Sprundel van 30 september 2018, die plaatsvond ter ere van de inwijding van de herstelde Sprundelse Fatimakerk. In drie vitrines is aan de hand van voorwerpen en boekjes ook een beeld geschetst van “Het Schijfse Roomsche Leven”. De Heemtuin Rucphen is een van de mooiste wilde bloementuinen van Nederland en Vlaanderen. Je vindt de Heemtuin aan de Baanvelden 12 in Rucphen. De Heemtuin is gelegen in De Binnentuin tussen Rucphen, Sprundel en St. Willebord. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Op 13, 15, 31 maart en 21 april is de Heemtuin gesloten.

Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse Rijsbergen – Bijgeloof

Bijgeloof komt binnen en buiten alle religies voor: het kenmerkt zich als de “randen van religie”. In de Weeghreyse expositie over bijgeloof is een aantal onderwerpen verder uitgewerkt. Volksgeloof oftewel bijgeloof komt vaak niet voort uit een religie of godsdienst en toch zijn er overeenkomsten. Er zijn mensen die sommige bijgeloven uiterst serieus nemen. Vanaf de tentoonstelling bijgeloof is dit een knipoog naar “geloven”, Onderwerpen die in de tentoonstelling worden behandeld zijn onder meer: kleding, getallen, hoefijzers, klavertje vier, spiegels, ladders, afkloppen, vallende sterren, het hart, edelstenen, dieren, planten en sprookjes.

De Weeghreyse is gevestigd in het vroegere gemeentehuis van Rijsbergen. Dit historische pand, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1873, herbergt een schat aan informatie over de geschiedenis van de gemeente Zundert en de daartoe behorende kerkdorpen. Openingstijden: zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op aanvraag.

 

Van Gogh Kerk Etten-Leur – Van religie naar zingeving

Deze grote tentoonstelling is onderverdeeld in vier blokken. Je wordt in het eerste deel meegenomen in de historie en de ontwikkeling van de Catharinakerk door de eeuwen heen. Deel 2 van de expositie richt zich geheel op de katholieke periode van ca. 1200 tot 1648. Alle facetten van deze periode worden belicht. Deel 3 van de tentoonstelling is ingericht met aandacht voor de protestante kerk in de eeuwen daarna tot 1970. Ook wordt hier aandacht geschonken aan de periode dat Theodorus van Gogh dominee was in Etten en zijn zoon Vincent hier een start maakte met zijn carrière als kunstschilder. Blok 4 tenslotte is een blik in de tegenwoordige tijd: de kerk als “Huis der Gemeente” en Raadzaal en uiteindelijk de inrichting van de Van Gogh Kerk. De tentoonstelling toont een aantal unieke oude objecten, waaronder een statenbijbel van de vader van Vincent van Gogh, monstransen, beelden en een kastaltaar/huisaltaar. Ook het Stedelijk Museum Breda heeft voor de tentoonstelling een aantal bijzondere museumstukken beschikbaar gesteld. Het niveau van de tentoonstelling ligt hierdoor hoog. Absoluut de moeite waard dus! Openingstijden Van Gogh Kerk: woensdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur. De entree is via Markt 4. Voor het eerst zal hier ook een sfeervolle avondopenstelling zijn. Deze is op 7 maart van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen