Dit staat je te wachten in het nieuwe theaterseizoen van Nieuwe Nobelaer

Foto: Redactie Etten-Leur Nieuws

De rode loper ligt uit als ik bij Nieuwe Nobelaer aankom voor de Previewavond van het nieuwe theaterseizoen 19/20. Net voor de ingang begroeten twee mannen in kostuum met een pluche hond in hun armen alle bezoekers. Ook binnen staan dames in een prachtige outfit ons op te wachten om ons een fijne avond te wensen. Theater heeft iets magisch, vind je niet? 

Ik ben deze avond niet de enige die dat vindt. De rij is lang bij binnenkomst en in de foyer is het al goed druk. Het is hier ook goed warm, maar bij de ingang van de zaal krijgt iedereen een flesje water aangereikt. Dat neem ik dankbaar aan en zoek dan mijn plaats op rij 13. Al snel loopt de zaal vol en zijn er weinig lege plekken meer te vinden. Wie wil er dan ook niet een avondje uit voor slechts € 2,50?

Jeugd heeft de toekomst

Als iedereen zit en de lichten zijn gedimd, komt er een meisje het podium opgelopen. Ze leest rustig en duidelijk een verhaal voor, over een reis door het theater met voorstellingen uit het verre verleden. Ik merk hoe iedereen aan haar lippen hangt. Ze is de voorleesambassadeur van Etten-Leur, en ik snap wel waarom. Van voorlezen gaan we over naar ballet, met een grappig tintje: de vrouw in het rood doet net even anders dan de rest… Ook dit is Nieuwe Nobelaer: kunsteducatie.

De ster van de avond maakt zijn opwachting…

Dan komt cabaretier Karin Bruers het podium op. Zij praat ons door de verschillende voorstellingen heen vanavond (en staat zelf 29 november op de planken met haar nieuwe voorstelling). Eerst maakt ze een praatje met adjunct-directeur Colinda Vergouwen, over hoe bijzonder het concept van Nieuwe Nobelaer is: alles op het gebied van cultuur onder één dak. Maar dan komt een onverwachte gast aanvliegen: een vleermuis. Ja, echt! Cabaretier Karin weet daar gelukkig wel raad mee: “Het is hier ook de hele zomer dicht geweest.” Of we de vleermuis gewoon willen negeren… En zo komt de hele avond altijd weer ergens een opmerking over die vleermuis voorbij, van “we probeerden een vleermuis te vangen… maar het is niet gelukt” tot de “vleermuisvereniging”. Waar een onverwachte gast wel niet goed voor is. Ook dat is theater.

De previewavond staat natuurlijk in het teken van het nieuwe theaterseizoen 19/20. We krijgen de hele avond korte optredens te zien van voorstellingen waar je in Nieuwe Nobelaer van kunt gaan genieten.

Lachen, gieren, brullen en bewonderen!

Ik kan mijn lol op deze avond. Zanger en cabaretier Ernest Beuving mag aftrappen met een combinatie van acteren, cabaret en zang. Hij blijkt een behoorlijk goede imitator te zijn en krijgt de lachers op de hand met onder andere Maarten van Rossum. Knap! In Nieuwe Nobelaer komt hij 18 oktober terug om Leonard Cohen te spelen.

Vrolijk en grappig zijn ook de twee mannen van theatergroep Piepschuim. Met Cor Burger op gitaar en Robbert Koekoek op saxofoon is het vooral met bewondering genieten van muziek, taal en grap. Hun vrolijkheid en energie op het podium is aanstekelijk en langzaam aan zingt de zaal mee met ‘Eigen schuld’. Ze zijn origineel en kunstzinnig, en ze hebben mijn aandacht.

Nog meer lachen doen we bij de mini-voorstelling van cabaretier Max van den Berg, eh nee toch niet Karin, Max van den Burg… Hij is onze Oost-Nederlandse afsluiting (ook al zo grappig!), maar niet nadat we getrakteerd zijn op theater van eigen bodem. Amateurs? Eerder gewoon professionals uit Etten-Leur!

Theater van eigen bodem

Cultuur en theater leeft echt in Etten-Leur. Onze stad heeft mooie theatergezelschappen, die natuurlijk mogen laten zien wat ze kunnen. En dat is indrukwekkend, kan ik je vertellen. We zien een geweldige scene met zang en dans uit de voorstelling Cleopatra van Max Mini (19, 20 en 21 september). Ook theatergroep de Josjes geeft een voorproefje van hun voorstelling 3 Musketiers (20 en 21 maart 2010), met uitstekende zang en perfecte choreografie. Max Mini en de Josjes zijn twee theatergroepen die op basis van deze avond niet onder doen voor hun professionele broers. Niet te missen!

Nieuw theaterseizoen nu echt geopend         

Tussen de voorstellingen door krijgen we filmpjes te zien van bekende artiesten die komend seizoen in ons theater staan. Met altijd weer die prangende vraag: Met wie ga jij? Een leuke campagne, die overal terugkomt. Aan het einde van de avond wordt het nieuwe theaterseizoen geopend en staan in de foyer glazen prosecco op ons te wachten; een goede afsluiting van een fijne avond in het theater.

Meteen thuis bestel ik de eerste theaterkaartjes voor dit seizoen (buiten de kaartjes die ik al had voor de verplaatste voorstelling van Van der Laan en Woe), maar ik weet dat er meer gaan volgen.

De grote vraag nu is: Met wie ga jij?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen