Maand van de Geschiedenis: het Brabantse verleden op Brabantserfgoed.nl

 Gezicht op Nieuw-Amsterdam, waar een Ettenaar zijn fortuin zocht. (Bron: Rijksmuseum)
Gezicht op Nieuw-Amsterdam, waar een Ettenaar zijn fortuin zocht. (Bron: Rijksmuseum)
Foto: Brabantserfgoed.nl

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Oost/West, over ontmoetingen en de relatie van Nederland met de wereld. In dat kader lees je op Brabantserfgoed.nl een groot aantal verhalen over de wereldgeschiedenis van Brabant. Dat gebeurt in samenwerking met verschillende musea, heemkundekringen en universiteiten.

Dat Brabant verbonden is met de wereld is evident, aldus hoofdredacteur Wouter Loeff. “Brabanders trokken de wereld over als ontdekkingsreizigers, handelaars, soldaten, missionarissen, slavenkapiteins en kolonisten. Ze namen niet alleen Brabant mee de wereld in, maar als ze terug kwamen, namen ze de wereld mee naar Brabant. Tegelijkertijd kwamen mensen van buiten Brabant naar de provincie, met een stuk van hun wereld. De grote wereldgeschiedenis, maar wel in het klein. Het gaat uiteindelijk om mensen die leefden in je eigen stad, dorp of streek.”

Etten-Leur, verbonden met de wereld

Migratie vanuit Brabant naar de Verenigde Staten zullen veel mensen kennen als iets van de periode na de Tweede Wereldoorlog. In de zeventiende eeuw liepen er echter al Brabanders rond in de VS, zoals de Ettenaars Jacobus Jansen (later ‘Van Etten’) en Aert Pietersen Tack. Jacobus werkte op de boerderij van Adriaen van der Donck, naar wie de New Yorkse wijk Yonckers is vernoemd, en later op die van Pietersen Tack. Dankzij Jansen is de familienaam Van Etten, of Van Atta, nog steeds aanwezig in de VS. Voor Brabantserfgoed.nl schreef Cor Kerstens over deze Ettenaars in het latere New York.

Ook in Etten zelf vonden ontmoetingen plaats met mensen van over de hele wereld. Jos Martens noteerde een volksverhaal over een zwarte Franse soldaat in Etten ten tijde van de Napoleontische oorlogen. Dit verhaal zou de naam van het Ettense ‘Morenbos’ verklaren.

Podcast met Abdelkader Benali

Het nationale essay voor de Maand van de Geschiedenis is dit jaar geschreven door Abdelkader Benali. Podcastmaker Robin Hoeks interviewde hem over zijn band met Brabant en het belang van lokale geschiedenis. Benali benadrukte dat in een globaliserende wereld het kleine verhaal van grote waarde is. “Het is de microkosmos van de lokale geschiedenis en dorpsgeschiedenis die veel meer te vertellen heeft dan het nationale verhaal. Want in die microgeschiedenis vind je een oom, een tante, een grootvader, een overgrootvader. Die hebben iets meegemaakt en je kunt je daarmee identificeren. Dat is een hele spannende zoektocht.”

Verdiep je in de geschiedenis!

De verhalen vind je op de website van Brabantserfgoed.nl.

Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen. Zij nodigt heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen