Maand van de Geschiedenis in oktober: EUREKA!

Foto: Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen zijn er activiteiten door het hele land. Dat gebeurt ook in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt in oktober geschiedenis voor het voetlicht gebracht met het thema ‘Eureka!’.

In de rondleidingen gedurende de gebruikelijke openingstijden laat het Nederlands Drukkerij Museum zien wat een Eureka!-moment het was toen Gutenberg het gieten van loden letters uitvond en een bijbehorende drukpers. En tijdens de workshop op zondag 1 oktober kun je zelf aan de slag.

Laat je rondleiden

Mensen ‘uit het vak’ leiden je graag rond in het museum, waar het vol staat met drukpersen, letterbokken en andere grafische zaken. Zij leggen het boekdrukproces uit vanaf het begin tot het einde: het gieten van een loden letter tot de opkomst van een andere druktechniek: offset.

Doe mee aan de workshop letterzetten en boekdrukken

Tijdens de workshop leer je de beginselen van het letterzetten en boekdrukken. Je zet en drukt n.a.v. een eigengemaakt ontwerp of idee je briefpapier, visitekaartje, label en/of poster(tje). Het uitgangspunt is een simpel ontwerp of idee, omdat ‘het bijbrengen van de basis’ en ‘het gevoel krijgen van’ centraal staan. Het letterzetten gebeurt d.m.v. houten en/of loden letters. Het drukken gebeurt in boekdruk (ook wel ‘hoogdruk’ genoemd) op verschillende drukpersen.

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Aanmelden is noodzakelijk en kan via [email protected].
Datum: zondag 1 oktober 2023
Tijdstip: 10:30 – 16:00 uur
Locatie: Leeuwerik 8, 4872 PH Etten-Leur
Kosten: € 45 per persoon

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen