Indrukwekkende voorstelling waarin MS centraal staat

Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Op donderdag 25 april 2024 staat de voorstelling Zenuwslopend van Theatergroep Oostvogels in De Nobelaer. Centraal staat de ziekte multiple sclerose (MS). MS wordt omgeven door misverstanden, taboes en onbegrip. Samen met vier performers – mét en zonder een MS-diagnose – gaat Ilse Oostvogels misverstanden over deze ziekte te lijf.

“MS is voor veel mensen een nog vrij onbekende ziekte waar veel misverstanden over bestaan. Vaak denkt men meteen aan iemand in een rolstoel en aan een spierziekte. Het is echter een ziekte van het centrale zenuwstelsel en een groot deel van de MS-patiënten is gewoon mobiel,” vertelt Jolanda Verhees. Jolanda is werkzaam bij De Nobelaer als Assistent Controller en kreeg een aantal jaar geleden zelf de diagnose MS.

Onzichtbare klachten

“Aan de buitenkant zie je niet dat iemand een MS-patiënt is, al hebben we wel veel klachten. Zo heeft bijvoorbeeld meer dan 50% van alle MS-patiënten cognitieve klachten vanwege de schade in de hersenen. Ze hebben moeite met concentratie, het verwerken van informatie, kunnen minder snel schakelen tussen taken en zijn snel overprikkeld. Harde geluiden en fel licht komen harder binnen.” Jolanda wil dat mensen zich meer bewust worden van de verborgen klachten en de uitdagingen waar mensen met MS tegenaan lopen. “Doordat de hersenen constant zogenoemde ‘geitenpaadjes’ proberen te maken om de schade te beperken en te kunnen blijven functioneren raakt de energie van mensen met MS sneller op en zijn ze vaak erg moe. Dit is iets anders dan moe zijn van lichamelijke inspanning.”

De voorstelling toont waar MS-patiënten tegenaan lopen en mee om moeten gaan. “Zeker een aanrader voor iedereen die iemand kent met MS”, aldus Jolanda.

Onzeker rouwproces

Zenuwslopend is gebaseerd op onderzoeken, interviews en ruim 400 vragenlijsten over multiple sclerose (MS). Waar verlangen mensen met MS naar? Hoe beïnvloedt de diagnose hun dagelijkse leven? Hun relaties? De manier waarop ze in het leven staan? De voorstelling maakt het publiek getuige van worstelingen, uitspattingen, verborgenheid en radicale eerlijkheid. In een eindeloos vallen en weer opveren vertalen de performers met een lach en een traan het onzekere rouwproces dat veel mensen met MS doorgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen