Expositie over cartoonist Peter van Straaten in Nederlands Drukkerij Museum

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Na Fiep Westendorp, Jan Kruis, Anton Pieck en Marten Toonder is het het Nederlands Drukkerij Museum wederom gelukt om een expositie te organiseren van een landelijk bekend cartoonist: Peter van Straaten. De expositie wordt zaterdag 25 mei feestelijk geopend door conservator Jos van Waterschoot.

Over Peter van Straaten

Peter van Straaten was tekenaar, cartoonist en schrijver. Zijn werk is veel- omvattend, variërend van politieke tekeningen, cartoons en strips tot erotische tekeningen. De afgelopen halve eeuw verschenen duizenden tekeningen van Peters hand in landelijke en regionale dagbladen, opinie- bladen en tijdschriften in Nederland en België. Ook nam hij opdrachten aan van de reclamewereld, verzorgde hij boekomslagen en tekende boekillustraties. De karakteristieke, wat krasserige manier van tekenen en de achtergrondarceringen zijn direct herkenbaar als een “van Straaten”.

Van 1958 tot 2012 tekende Peter van Straaten voor Het Parool, later ook wekelijks voor de Volkskrant en een geïllustreerde column in NRC Handelsblad.

Over Jos van Waterschoot

Jos van Waterschoot is conservator “Boekhistorische Collecties en Strips” bij het Allard Pierson in Amsterdam. Daar is vanaf 2020 ook het oeuvre van Peter van Straaten ondergebracht. In 2021 maakte Jos voor die instelling een overzichtstentoonstelling van het werk van Peter van Straaten en is sterk betrokken bij de nieuwe tentoonstelling in het Nederlands Drukkerij Museum. Van zijn hand verschenen en verschijnen publicaties over boekgeschiedenis, Amsterdam, Multatuli en strips. Jos is redacteur van De Boekenwereld. Voor StripNieuws en voor het stripblad Eppo recenseert hij strips.

Bezoek het Nederlands Drukkerij Museum

De expositie “Peter van Straaten, Vader & Zoon | Het dagelijks leven” loopt van 28 mei tot 1 december.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen