De collectie van het Nederlands Drukkerij Museum is het mooie resultaat van bijna 50 jaar verzamelen en restaureren. Het is een unieke verzameling, die de boekdruktechniek van begin tot einde laat zien aan de bezoeker. Het museum heeft de tentoonstelling over Peter van Straaten nu verlengd tot 12 januari.
Op de begane grond bevindt zich een drukkerszaal met werkende drukpersen en diverse regelzetmachines en is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op een 240 jaar oude Belgische drukpers. Hoe een drukkerijtje gerund werd in het midden van de 20 e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje”, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Op de bovenverdieping wordt uitgelegd hoe vroeger een boek gemaakt werd in de boekbinderij en is ook de tentoonstelling rondom Peter van Straaten te zien.
Het leesplankje van Hoogeveen
Op de bovenverdieping is een veelvoud van leer- en leesmethodes te zien uit vroegere jaren, o.a. leesplankjes. Het eerste leesplankje is ontworpen door de onderwijzer M.B. Hoogeveen, die een klassikale versie van het leesplankje in zijn klas gebruikt voor het leesonderwijs. Deze versie van het plankje wordt nooit uitgegeven.
Pas in 1897 ontwerpt Hoogeveen een leesplankje dat door uitgeverij M.D. Brinkgreve in Deventer wordt uitgebracht. Dit plankje begint met de woorden Raam-Roos-Neef-Fik-Gat. De meningen over dit plankje zijn lang niet altijd even positief. Zeven jaar later, in 1905, komt de eerste druk uit van “Hoogeveens verbeterde leesmethode” bij uitgeverij J.B. Wolters. Nog vele drukken zullen volgen, want Aap-Noot- Mies verovert Nederland stormenderhand.
Naast het leesplankje verschijnt ook een grote leesplank voor klassikaal gebruik leesboeken, letterdoosjes en dicteerplankjes, afgeleid van het oorspronkelijke leesplankje en allemaal onderdeel van “Hoogeveens verbeterde leesmethode”.
Openingstijden museum
Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 te Etten-Leur. Het museum is open op dinsdag- t/m vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur en dus ook op zondag 17 november van 13.00 tot 16.30 uur.
Meer informatie over het museum is te vinden op
de website van het Nederlands Drukkerij Museum.