Onderzoek naar vleermuizen in oude Banakker

Foto: Pexels

De sloop van het oude zwembad is tijdelijk stilgelegd omdat er mogelijk vleermuizen zouden verblijven. De gemeente heeft afgelopen donderdag een ecoloog opdracht gegeven tot een onderzoek. Tot die tijd gebeurt er niets op het terrein van de oude Banakker.

De ecoloog gaat onderzoeken of de vleermuizen daadwerkelijk verblijven in de oude Banakker, en wat voor soort verblijf dat zou zijn. Tot nu toe zijn de vleermuizen alleen in de omgeving van het pand gesignaleerd. Dit kunnen ook foeragerende vleermuizen zijn met een verblijfplaats in de wijk.

Gemeente zorgt voor bedreigde diersoorten

In de afgelopen elf jaar zijn in opdracht van de gemeente drie onderzoeken uitgevoerd in en rondom de oude Banakker naar de flora en fauna. Bij het tweede onderzoek in 2012 is een verblijf van drie vleermuizen aangetoond in het pand. De gemeente trof toen meerdere vervangende maatregelen. In de omgeving zijn in de groenvoorziening en in de bouw van de nieuwe Banakker aantrekkelijke verblijfplaatsen voor vleermuizen aangebracht. Dit leidde tot een ontheffing en de mogelijkheid tot sloop.

Het derde onderzoek uit 2016 heeft wel de leefomgeving rondom het pand, maar niet het pand zelf in kaart gebracht. De eerdere ontheffing had een tijdelijk karakter. Hierdoor heeft de gemeente momenteel geen ontheffing voor de sloop vanuit de wet Natuurbescherming.

Zoeken naar beste oplossing

In een gesprek met de omgevingsdienst begin volgende week bespreekt de gemeente welke maatregelen er nodig zijn om de wet natuurbescherming te respecteren en wat de gevolgen zijn voor de sloop. “De gemeente neemt haar zorgplicht voor beschermde diersoorten serieus. Ook begrijpen we de zorgen van omwonenden over een langere duur van de sloop en de mogelijke vertraging van de verdere inrichting van het openbaar gebied die gepland is op de locatie van het oude bad. Zodra er meer informatie bekend is, delen wij die”, aldus wethouder van Hal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen