Etten-Leur in beeld bij twee ondernemers voor wietexperiment

Foto: Pexels

Twee ondernemers hebben interesse in Etten-Leur als vestigingsplaats voor een hennepproductiefaciliteit. Project C wil haar vestiging starten aan het Lochtsepad en Grow Solutions heeft een locatie aan de Geerstraat op het oog. Eind 2020 bepaalt de minister of de ondernemers hun plannen kunnen verwezenlijken. Dat gebeurt in het kader van een landelijk experiment voor de productie en verkoop van hennep. Wietexperiment in het kort.

Wietexperiment, hoe zit dat?

De ministers van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geven 10 ondernemers in Nederland toestemming om legaal hennep te produceren. De ondernemers moeten voldoen aan strenge eisen. Zo wordt onderzocht of ze geen banden hebben met criminelen. En ze moeten zorgen voor een uitstekende beveiliging van hun gebouw en hun medewerkers. Geïnteresseerde ondernemers konden zich sinds 1 juli inschrijven voor het experiment. De inschrijving is nu gesloten. Voor Etten-Leur zijn, voor zover de gemeente weet, twee aanvragen ingediend. De burgemeesters van alle gemeenten waar een aanvraag is gedaan gaan nu een advies geven op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Veiligheid staat voorop

De gemeenteraad van Etten-Leur heeft bepaald dat de burgemeester daarbij onder meer rekening moet houden met het veiligheidsgevoel van onze inwoners in het algemeen en dat van de omwonenden in het bijzonder. Ook belangrijk zijn de aanwezigheid van kwetsbare groepen in de omgeving en de afwikkeling van het verkeer. Verder moet de ondernemer aantonen dat hij er alles aan doet om zijn personeel streng te selecteren en te begeleiden. En uiteraard houdt de burgemeester in haar advies aan de minister rekening met de vraag of de ondernemer op de betreffende locatie naar verwachting de vereiste vergunningen en ontheffingen krijgt.

Bewonersbijeenkomst én onderzoek

Inwoners van Etten-Leur worden betrokken in het advies aan de minister. De gemeente heeft daarom de direct omwonenden van de twee locaties uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst. Daarnaast hebben 2500 inwoners een uitnodiging ontvangen om deel te nemen naar een onderzoek waarin gevraagd wordt hoe veilig zij zich voelen in Etten-Leur, hun woonwijk en hun huis. Daarin is gevraagd of er specifieke situaties of momenten zijn waarin zij zich onveilig voelen en of de komst van een hennepproductiefaciliteit invloed zou hebben op hun veiligheidsgevoel. De uitkomsten van dit onderzoek maken deel uit van het advies aan de minister.

De minister selecteert nadrukkelijk of de ondernemers aan de strenge criteria voldoen. Als er dan nog meer dan 10 kandidaten overblijven, wordt er geloot. De selectie gebeurt eind 2020. Het blijft dus nog even onzeker of Etten-Leur echt een hennepproductiefaciliteit krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen