Etten-Leurse verenigingen kunnen nu energie terugleveren zonder aanpassingen en extra kosten

Foto: Pexels

Een flinke domper was het. De clubs en verenigingen in Etten-Leur die zonnepanelen op hun terrein hadden aangelegd, konden die opgewekte energie niet kwijt aan Enexis. In februari 2021 bleek namelijk dat er sprake was van transportschaarste op het elektriciteitsnet. Code oranje werd afgekondigd voor Etten-Leur en Moerdijk, wat betekende dat voor de zogenaamde grootverbruikers aansluitingen geen teruglevering meer was toegestaan.

Grootverbruik of kleinverbruik

Concreet betekende de code oranje dat Hockeyclub HCEL en VV Internos geen financieel voordeel meer konden halen uit de inmiddels aangelegde zonnepanelen. De gemeente is hierop in spoedoverleg gegaan met Enexis. Eerder al werd duidelijk dat Enexis een congestieonderzoek ging doen, dat is het kijken naar de knelpunten en de nog beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet. Daarbij bleek dat alleen een teruglevering mogelijk was via een kleinverbruik aansluiting. En dat betekende dat de subsidie komt te vervallen.

Oplossing door extern specialistisch bureau

De gemeente gaf opdracht aan een extern, specialistisch bedrijf om voor beide clubs een nieuwe businesscase te onderzoeken, met de nodige aanpassingen en kosten. Uit dit onderzoek bleek dat aanpassen mogelijk was, maar wel met extra kosten. Het college nam daarom eerder al het besluit om de twee verenigingen daarbij financieel te ondersteunen. Zo behielden de clubs een voor hen gelijkblijvend financieel voordeel.

Goed nieuws!

Onlangs kwam alsnog het mooie nieuws dat het Enexis na wat inspanningen toch gelukt is om een oplossing te bieden. Het resultaat is dat beide verenigingen alsnog opgewekte energie mogen en kunnen terugleveren. Er zijn dus geen extra werkzaamheden en financiƫle compensaties nodig. Dat scheelt een hoop werk en een hoop kosten voor de gemeente.

Meer lezen over zonnepanelen? Het verduurzamen van uw woning? Of de regionale energiestrategie? Kijk op: www.bespaaretten-leur.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen