Etten-Leur gaat samen met provincie en bedrijven Vosdonk verduurzamen

Foto: Peter van Trijen

De provincie, VNO-NCW Brabant Zeeland, de ondernemers op Vosdonk en de Gemeente Etten-Leur slaan de handen ineen voor de verduurzaming van bedrijventerrein Vosdonk. Op 20 maart ondertekenden gedeputeerde Anne-Marie Spierings, wethouder Ger de Weert en vertegenwoordigers van een aantal ‘koploper’ bedrijven het plan van aanpak van het project Grote Oogst Vosdonk. Die ‘koplopers’ zijn Alumet B.V., Isover Saint-Gobain en Benjamin. Het tekenmoment vond plaats bij Alumet B.V.

De ondertekenaars willen Vosdonk gezamenlijk ontwikkelen tot een duurzame en toekomstbestendige werkomgeving. Zij werken samen aan duurzaam en slim gebruik van energie,
een aangename, groene werkomgeving en duurzaam gebruik van grondstoffen en materialen.

Lokaal energienetwerk

Zo moeten de bedrijven in 2030 60% minder CO2 uitstoten en dat is geen kleine opgave. Het bedrijventerrein gebruikt drie keer zoveel stroom als alle woningen in de gemeente bij elkaar, het elektriciteitsnet zit vol en de energiewet is nog niet aangepast. Toch zien de initiatiefnemers oplossingen in bijvoorbeeld een lokaal energienetwerk. Dat naast elektriciteit ook ruimte biedt voor waterstof en warmte. Hier doen de partijen verder onderzoek naar.

Klimaatadaptatie

Er komt meer ruimte voor groen en fiets- en wandelpaden langs bijvoorbeeld bestaande bedrijfstuinen. Dat is niet alleen voor een prettiger werkomgeving. Op deze manier is er ook aandacht voor klimaatadaptatie: voorkomen van hittestress en langer vasthouden van water zonder dat dat overlast veroorzaakt. Op het nieuw te ontwikkelen Fri-Jadoterrein zet de gemeente extra in op duurzaamheid en biodiversiteit. Zo komen er gebouwen met groene gevels en legt de gemeente groen aan om water op te vangen.

Circulair ambachtsplein

De partijen richten zich daarnaast op volledig circulair gebruik van grondstoffen in 2050. Hiervoor vindt onderzoek plaats naar alle afvalstromen van de bedrijven op Vosdonk. Er zijn al bedrijven op Vosdonk die hiermee voorop lopen. De gemeente onderzoekt de haalbaarheid om de milieustraat om te bouwen tot een circulair ambachtsplein om meer grondstoffen te hergebruiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen