Jaarlijks maken de gemeente Etten-Leur, woningcorporatie Alwel en de HuurdersBelangenVereniging (HBV) prestatieafspraken over onderwerpen als nieuwbouw, duurzaamheid en betaalbaarheid. Voor 2025 zijn op 18 december opnieuw afspraken ondertekend.
Dit jaar ligt de nadruk op het verbeteren van de betaalbaarheid en duurzaamheid, en het versterken van wijken en buurten. Lees hieronder verder..
Foto: Henk Smits, voorzitter van HBV, Corrina Pistorius, vestigingsmanager bij Alwel en wethouder Jean-Pierre Schouw.
Cijfers laten zien dat de woningdruk hoog blijft. De gemiddelde inschrijftijd voor een sociale huurwoning in Etten-Leur is opgelopen tot bijna tien jaar. "De noodzaak om meer woningen te bouwen, blijft groot," zegt wethouder Jean-Pierre Schouw. "Samen met Alwel en de HBV zetten we de schouders onder oplossingen die recht doen aan de behoeften van huidige en toekomstige huurders.
Wethouder Jean-Pierre Schouw benadrukt: “Deze prestatieafspraken zijn een krachtige stap vooruit. We werken samen om de schaarste op de woningmarkt niet verder op te laten lopen, betaalbare woonopties te bieden en onze wijken duurzamer en leefbaarder te maken.”
Beschikbaarheid: bouwen en vernieuwen
In 2025 staat de bouw van verschillende nieuwe projecten centraal. Zo starten de werkzaamheden voor 30 sociale huurappartementen in het Van Bergenpark en 32 koopappartementen aan de Spoorlaan. Ook worden concrete plannen uitgewerkt voor 100 flexwoningen op de locatie Meeuwisdijk, die in 2026 beschikbaar moeten zijn.
Daarnaast zijn partijen bezig met plannen voor nieuwbouw in gebieden zoals Haansberg en de Lage Vaartkant. Hierbij streven we naar een mix van sociale huur, middeldure huur en betaalbare koopwoningen. Met deze projecten leggen we de basis voor een meer toegankelijke woningmarkt, waarbij zowel starters als doorstromers een kans hebben.
Betaalbaarheid: wonen toegankelijk houden
De betaalbaarheid van wonen blijft een speerpunt in 2025. Er wordt ingezet op maatregelen die huurders ondersteunen bij het beheersen van woonlasten. Het tweehurenbeleid wordt voortgezet, waarmee huurprijzen beter afgestemd worden op inkomens. Ook blijft de VoorzieningenWijzer beschikbaar, zodat bewoners toegang hebben tot alle lokale en landelijke regelingen die hen financieel kunnen helpen.
“Alwel en de gemeente werken daarnaast samen aan vroegsignalering van betalingsproblemen. Door intensieve samenwerking met schuldhulpverlening willen we huurachterstanden snel en duurzaam oplossen” vertelt Corrina Pistorius, vestigingsmanager bij Alwel.
Betaalbaarheid is niet alleen een kwestie van lage huren. Het gaat erom dat huurders zich geen zorgen hoeven te maken over hun totale woonlasten.
Duurzaamheid: een toekomstbestendige woningvoorraad
“In lijn met de landelijke verplichtingen investeert Alwel in verdere verduurzaming. In 2025 worden circa 90 woningen met een energielabel E, F of G gerenoveerd, zodat deze minimaal label D behalen”, aldus Corrina Pistorius.
“Daarnaast is er de mogelijkheid voor huurders om zonnepanelen te plaatsen tegen een lage maandelijkse bijdrage. Een gemeentelijke subsidie maakt dit nog aantrekkelijker” vertelt Henk Smits, voorzitter van HBV.
Smits: “Er wordt ook aandacht besteed aan het gedrag van huurders. Via projecten zoals energiedisplays en bewustwordingscampagnes worden bewoners gestimuleerd om energie te besparen. Focuswijk Banakkers krijgt hierbij speciale aandacht, waar gezamenlijk met particulieren wordt gewerkt aan betere isolatie en energie-efficiëntie”.
Wijken versterken: leefbaarheid voorop
Wijkversterking is ook in 2025 een prioriteit. In Etten-Leur Noord wordt gewerkt aan de uitvoering van het wijkplan en de wijkagenda, met speciale aandacht voor vergroening, sociale cohesie en het versterken van de lokale veerkracht. Het project dient als blauwdruk voor andere wijken, zoals Hooghuis en Grauwe Polder, waar in de komende jaren vergelijkbare plannen uitgerold kunnen worden.
Daarnaast ligt de focus op het aanpakken van vervuiling en slecht onderhouden buitenruimten. Gemeente, HBV en Alwel brengen gezamenlijk probleemgebieden in kaart en ontwikkelen actieplannen om de leefbaarheid te verbeteren.
“Deze prestatieafspraken laten zien hoe belangrijk samenwerking is om onze gezamenlijke doelen te bereiken. Met deze afspraken werken we niet alleen aan betere woningen, maar ook aan sterke en toekomstbestendige wijken waar iedereen zich thuis kan voelen” besluit wethouder Schouw.