De ruimte op de bedrijventerreinen in Etten-Leur is schaars. Dat dwingt de gemeente om kritisch en zorgvuldig naar de beschikbare ruimte te kijken en om nu keuzes te maken voor de toekomst.
De gemeenteraad heeft daarom een zogenaamd voorbereidingsbesluit vastgesteld. Daarin staat dat middelgrote logistiek en de komst van bedrijfsverzamel gebouwen op de bedrijventerreinen in Etten-Leur voor 18 maanden worden verboden. Die periode geeft voldoende tijd om die regels over de inrichting van de bedrijventerreinen in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) te verwerken en daarmee definitief te maken.
Voorbereidingsbesluit versus omgevingsplan
We zien in het land dat logistieke centra en -de laatste jaren- ook bedrijfsverzamelcomplexen veel ruimte op bedrijventerreinen innemen. Op 14 oktober 2024 heeft de gemeenteraad van Etten-Leur unaniem besloten om tijdelijke regels in te stellen voor de bedrijventerreinen Vosdonk, Attelaken en Zwartenberg. Daarmee is het niet meer mogelijk om op percelen tussen de 1 en 3 hectare nieuwe logistieke centra te bouwen en bestaande logistieke centra uit te breiden. Ook aanvragen voor de (ver)bouw van bedrijfsverzamelcomplexen op de terreinen waar deze regels gelden zullen door het College van B&W geweigerd worden. Deze tijdelijke regels gelden de komende 18 maanden, totdat ze vervolgens definitief zijn verwerkt in het omgevingsplan. De voormalige bestemmingsplannen zijn sinds 1 januari 2024 onderdeel van het omgevingsplan. Een voorbereidingsbesluit wordt dus genomen om bepaalde activiteiten per direct te voorkomen, terwijl een wijziging van het omgevingsplan wordt voorbereid.
Aansluitend op provinciaal beleid
De provincie Noord-Brabant heeft in 2023 besloten om grootschalige logistieke ontwikkelingen (zogenaamde XXL-logistiek) op ongewenste locaties tegen te gaan. Voor logistieke kavels groter dan 3ha golden deze regels dus al vanuit provinciaal beleid. Het gemeentebestuur wil ook voorkomen dat in Etten-Leur kavels kleíner dan 3ha ingevuld kunnen worden door logistieke distributiecentra. Onze gemeente heeft namelijk een gunstige ligging vlakbij de rijkswegen A4, A16 en A58. Naast de logistieke invullingen zien we landelijk, en dus ook in Etten-Leur, een forse groei van bedrijfsverzamelgebouwen. Deze complexen zijn namelijk aantrekkelijk voor kleinere beleggers die op zoek zijn naar een rendement op hun vermogen. In dit vastgoedsegment zien we relatief veel leegstand. Zo zien we in de huidige leegstand van bedrijfsonroerend-goed dat de helft van deze leegstand plaatsvindt in de bedrijfsverzamelgebouwen.
Toekomstbestendig
Als gemeente willen we de werklocaties toekomstbestendig maken. Dat betekent dat de locaties bekeken moeten worden op basis van de thema’s ruimte, (sociaal)economisch en duurzaamheid. Dat is ook zo in de omgevingsvisie van Etten-Leur opgenomen. De genoemde twee vastgoedontwikkelingen hebben een risico van overaanbod. Dat heeft ongewenste effecten voor de kwaliteit op de bedrijventerreinen.