Kenya Project Etten-Leur

Foto: Kenya Project Etten-Leur

Dat zeggen “onze” 1600 weduwen in de dorpen in Kenia waar het Kenya Project actief is in 2016: Ahero 1988, Awasi 1994, Nyamonye 1998, Masogo 2002, Mageta 2004, Bondo 2006, Reru 2006, Ojolla 2009, Alendu 2010, Nduru 2010, Siaya 2013, Katito 2014 en Obambo 2014.

Het Kenya Project is in 1988 in Etten-Leur gestart door Rentia Krijnen-Hendrikx. Doel: Werkgelegenheid bieden aan veelal jonge weduwen van de Luo-stam in West-Kenia rond het Victoriameer die niet vererfd willen worden, omdat dit vaak leidt tot misbruik. Er wordt structurele hulp geboden aan deze vrouwen en hun kinderen. Het Kenya Project werkt vraaggestuurd en maakt deels gebruik van microfinanciering. De vrouwen bedenken zelf hoe ze hun bestaan kunnen verbeteren. Tijdens onze zelfbetaalde werkbezoeken bespreken we deze plannen en worden de gerealiseerde projecten bezocht. In Nederland zamelen we geld in om de plannen te kunnen ondersteunen. Dit kan gaan om individuele bedrijven en coöperatieve bedrijven.

Denk aan eetcafés, maïsmolens, winkeltjes, naaiateliers, ploegbedrijven, koeienprojecten en akkerbouw. Hier komen ook nieuwe projecten uit voort, zoals voedselvelden, geiten- en kippenhouderijen, bomenkwekerij, zeepmakerij. Het grootste bedrijf van het Kenya Project is het guesthouse in Awasi.

Naast bedrijven worden er voor de weduwen en hun kinderen nieuwe hutten gebouwd en hutten opgeknapt. Graag dragen we ook bij aan de scholing van de kinderen met ons schoolfonds. Om afgunst te voorkomen wordt er per dorp minstens één project gesteund ten behoeve van de gemeenschap.

Momenteel zetten zich ongeveer 20 enthousiaste vrijwilligers in voor dit project, waaronder het vijfkoppige bestuur. Het beleidsplan geeft richting aan de activiteiten. Op de website kunt u de uitgevoerde activiteiten van 2016 en reisverslagen vinden. Ook worden de plannen voor Kenia gepresenteerd, die zij dit jaar hopen te realiseren. Het Kenya Project is regelmatig te zien op markten en braderieën.

Duka matin is het vaste verkooppunt (Stationsstraat 60) te Etten-Leur met curiosa, tweedehands artikelen en zelfgemaakte producten als kaarsen en jam en zorgt mede voor het gezicht naar buiten. Ook kunnen bezoekers hier informatie krijgen over het Kenya Project, de werkwijze en donaties. De winkel is geopend op woensdag en zaterdag van 11.00u. tot 16.00u.

Op aanvraag worden presentaties verzorgd om u een beeld te geven over de activiteiten in Kenia. Het Kenya Project is door de belastingdienst erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Uw gift is daardoor een aftrekpost voor uw belastingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen