Nieuwe zwembad de Banakker opent bijna de deuren!

Foto: Marloes Nijland

Op donderdag 12 april verzorgde de gemeente Etten-Leur in samenwerking met Pellikaan Bouwbedrijf bv en exploitant Sportfondsen een rondleiding door het nieuwe zwembad de Banakker. Een kijkje achter de schermen van een duurzaam gebouw waar, als het helemaal af is, waterpret gegarandeerd is.

Wethouder Ron Dujardin trapt als blije en trotse wethouder dit persmoment af, waarna we vervolgens worden rondgeleid door Bart Koenen van het bouwbedrijf dat dit project op zich heeft genomen. Ook de nieuwe beheerder Sportfondsen, dat het zwembad over een maand van de gemeente overneemt, is aanwezig.

Glijbaan en mozaïek

We komen aan de zijkant binnen bij de glijbaan. Die is 45 meter lang en voorzien van tijdregistratie en vijf zogenoemde touchpanels die je tijdens het glijden aan kunt raken. Eenmaal beneden zie je je score. Tijd dus voor een onderlinge wedstrijd als je gaat glijden. Hoeveel panelen kun jij aanraken en kun je dan ook de snelste tijd neerzetten?

Het mozaïek uit het oude zwembad heeft nu bovenin bij de glijbaan een plaatsje gekregen. Een mooie toevoeging, want het ziet er echt gezellig uit.

Baden en whirlpools

Het water staat al twee weken in het instructiebad en het wedstrijdbad. Alle spelelementen vind je er ook al, maar nog niet aangesloten. Het instructiebad, in de ruimte met glijbaan, is 15 bij 9 meter en heeft een beweegbare bodem. Het bad kan dus verschillende dieptes krijgen.

Twee whirlpools zijn er achter het instructiebad gebouwd. Ook een infraroodcabine mag straks niet ontbreken.

Kleine kinderen kunnen gezellig spelen en zwemmen in een kleiner bad. Zij krijgen gezelschap van een olifant, aap en tractor. Zoals je ziet, moet hier het water nog in komen. Ook komt er nog een fontein en spuiten er allerlei waterstralen uit de dieren.

Het wedstrijdbad bevindt zich in de andere ruimte, zoals je hier achter het kleine bad kunt zien. Het bad is 25 meter lang bij 15,40 meter breed. Het eerste gedeelte bij de startblokken is 3,50 meter diep. Daarna heeft het bad een beweegbare bodem, zodat ook hier de diepte apart kan worden ingesteld.

Horeca en kleedruimtes

Natuurlijk is er een horecagelegenheid. Een ‘droog’ gedeelte, ingang vanaf de receptie, en een ‘nat’ gedeelte waar je vanuit het zwembad naar binnen kunt.

Kleedruimtes zoals je ze in veel zwembaden zit, met de benodigde kluisjes. Wil je je portemonnee mee omdat je wat wil drinken of eten bij de horeca, dan kun je een kluisje in het zwembad zelf gebruiken.

De douches hebben vrolijke kleur tegels.

Aan alles is gedacht, blijkt als we rondgeleid worden. Overal kunnen er ruimtes afgesloten of juist geopend worden, naar gelang behoefte of benodigde capaciteit. Daarnaast gaat CentrumFIT in het zwembad een eigen fysioruimte huren.

Ligweide buiten

Vanaf het instructiebad kijk je zo uit op de ligweide. Het gras moet nog geplaatst worden, maar de eerste aankleding staat er al. Hier kun je straks heerlijk in de zon liggen, en meteen afkoelen als je het te warm krijgt. Er komen namelijk heel wat speelelementen met water, zoals fonteintjes en speelse waterstralen.

Gebouw voor de toekomst

Het meest trots is iedereen toch wel op de technische installaties en slimme oplossingen. Het duurzaamheidsgehalte is hoog. Op het dak staat een warmtepomp, die elektriciteit vanuit de 400 zonnepanelen omzet in warmte. Het zwembad wordt door speciale warmtewisselaars verwarmd, wat een rendement van 75% tot 80% geeft. In simpele termen, nieuwe lucht wordt opgewarmd door oude lucht.

Regenwater wordt opgevangen en na filtering gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het afvalwater van de douches wordt gebruikt voor het opwarmen van het schone zwemwater. Duurzame energie en recycling van water, de Banakker is ermee klaar voor de toekomst.

Parkeerterrein met “kiss & ride”

Het niieuwe parkeerterrein is in aanbouw. Wie komt zwemmen, kan er 2 uur parkeren. Dat zit netjes in het tarief verrekend. Alleen je kind(eren) afzetten of ophalen bij het zwembad? Dat kan ook, want het eerste kwartier is altijd gratis. Je kunt straks dus gewoon gratis op- en uitrijden als je zelf niet gaat zwemmen.

Tarieven en openingstijden

Met een nieuw zwembad was een prijsstijging ten opzichte van de huidige Banakker te verwachten, ook omdat de gemeente de afgelopen jaren de tarieven niet al te veel verhoogd zijn. Sportfondsen hanteert marktconforme tarieven, gelijk of lager aan andere zwembaden in de regio. Ter compensatie van het hogere tarief voor met name de senioren heeft Sportfondsen een jaarabonnement aan het aanbod toegevoegd. Voor 299 euro kun je een jaar lang onbeperkt komen zwemmen. Ideaal als je een echte waterrat bent. Losse kaarten of een 12-banen kaart kun je ook kopen.

Het nieuwe rooster sluit aan op het huidige rooster, alleen gaat de zwemles naar 45 minuten en kun je 3 x per week banen zwemmen (in eerste instantie, er is ruimte voor ruimere opening). Er is zwemles, banenzwemmen of recreatief zwemmen, aquarobics en aquajoggen. Ook aan zwemmen met peuters en kleuters is met aparte tijden gedacht. Vereniging DIO behoudt zijn tijden en schoolzwemmen blijft gehandhaafd.

Alle tarieven en openingstijden kun je nu al bekijken op de tijdelijke website van de Banakker. Vanaf de opening is de website www.debanakker.nl in gebruik.

Opening!

Vooralsnog staat de opening gepland op 27 mei om 10.00 uur. En een gratis tip van Sportfondsen: bestel gewoon voor die tijd online in de websop je kaartje en je kunt meteen doorlopen. De entree ligt aan de Parklaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen