Litouwse medewerkers uit de zorg brachten bezoek aan Avoord

Foto: Avoord

Van 25 juni tot en met 28 juni waren drie medewerkers van het revalidatiecentrum/verzorgingshuis Globus Namai uit zusterstad Šiauliai (Litouwen) te gast bij Avoord. Je ziet ze op de foto. Deze drie zijn in hun land werkzaam als welzijnswerkers en fysiotherapeut. Ze zijn zeer geïnteresseerd in nieuwe ideeën en werkwijzen in de zorg.

Dit kijkje in de keuken is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Stedenband Etten-Leur-Siauliai en Avoord, met als doel om van elkaar te leren. Stichting Stedenband Etten-Leur-Siauliai zorgde voor onderdak, maaltijden, begeleiding van de Litouwse medewerker. Avoord zorgde voor een interessant programma.

Kennismaking met zorg in Nederland

De Litouwse medewerkers maakten kennis met alle vormen van zorg van Avoord. Waar mogelijk werkten ze zelf actief mee. Ze bezochten onder andere Het Anbarg, Rijserf, Contrefort, hospice Marianahof en gingen met Avoord AanHuis (thuiszorg) mee. Ook gingen ze kijken bij de dagbesteding en dagopvang en diverse welzijnsvoorzieningen. Tot slot bezochten ze de vraagwinkel in Zundert. Daar kunnen mensen met vragen terecht over preventie, zorg en mogelijkheden om langer thuis te kunnen wonen.

Wat hebben medewerkers geleerd?

Esther van Meer is manager zorgeenheid bij Avoord. Zij begeleidde de medewerkers gedurende het bezoek en deelt haar ervaring: “Door dit initiatief kunnen we van elkaar leren. De Litouwse medewerkers zien bijvoorbeeld een meerwaarde in hoe wij omgaan met mensen met dementie; zowel in de zorgaanpak als de manier waarop onze gebouwen ingericht zijn. Ze gaan kijken of ze daar in hun organisatie ook stappen in kunnen zetten. Ook zijn ze onder de indruk van het gevarieerde aanbod dat wij bieden en vinden ze het verrassend hoe actief onze bewoners zijn.”

Nog meer van elkaar leren

Twee jaar geleden al reisde Martin den Hartog, bestuurder van Avoord, met een officiële delegatie mee naar Siauliai en maakte hij kennis met verzorgingshuis Globus Namai. Toen al ontstond de gedachte aan een uitwisseling van medewerkers. Dit jaar kreeg de uitwisseling, mede door het bezoek van oud-burgemeester Heleen van Rijnbach aan Avoord in het voorjaar, vaste vorm. Waarschijnlijk brengen medewerkers van Avoord volgend jaar een bezoek aan Litouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen