Unieke en karakteristieke achternamen in Etten-Leur

Foto: Pexels

De achternamen van verschillende Nederlandse gemeenten worden door Telefoonboek regelmatig bekeken. Deze keer wordt Etten-Leur met haar ongeveer 40.000 inwoners onder de loep genomen in het onderzoek. De volgorde van achternamen is op basis van het aantal vermeldingen op de site van Telefoonboek.nl vastgesteld. Wat zijn hier de meest voorkomende achternamen? En komt het beeld overeen met de rest van Nederland?

De Jong komt het vaakst voor
De achternaam (de) Jong komt volgens Telefoonboek in Etten-Leur het meeste voor en is daarmee de populairste achternaam. Dit is bijzonder, aangezien dit ook in Nederland gemiddeld de meest voorkomende achternaam is. De achternamen (van den / de) Broek, Dekker, Jansen uit de top 10 van Etten-Leur komen ook in de rest van het land vaak voor. Toch hebben sommige inwoners Etten-Leur achternamen die echt karakteristiek zijn voor deze omgeving.

Veel unieke achternamen
Zo komt de tweede achternaam in Etten-Leur, Lambregts, helemaal niet voor in de top 100 van Nederlandse achternamen. Daarnaast komen de Etten-Leurse achternamen Heeren, Oomen, Steen en Aerts/Aarts ook niet terug in de Nederlandse top 100, net zoals de achternamen Oers, Roovers, Baremans, Bastiaansen en Gils. Uit verder onderzoek blijkt dat de achternaam Oomen bijvoorbeeld erg veel voorkomt in het zuiden van het land en bijna niet in het noorden. Deze achternamen zijn dus karakteristiek voor Etten-Leur en omgeving.

Top 10 achternamen
1.Jong
2.Lambregts
3.Broek
4.Dekker
5.Heeren
6.Oomen
7.Steen
8.Mol
9.Aerts
10.Jansen

Top 10-20
11.Aarts
12.Berg
13.Maas
14.Oers
15.Roovers
16.Martens
17.Meer
18.Baremans
19.Bastiaansen
20.Gils

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen