Letterproef in Nederlands Drukkerij Museum

Foto: Nederlands Drukkerij Museum

Wat is een letterproef? Kom een kijkje nemen op de zondagen 2 en 16 september in het Nederlands Drukkerij Museum!

Wat is een letterproef?
Een letterproef was een prospectus, brochure, boekje of blaadje van een letterleverancier of drukker, waarin deze laat zien welke letters in welke grootten (korpsen)en variaties beschikbaar zijn (ter levering of voor het maken van drukwerk). Over het algemeen werd veel aandacht besteed aan de letterproef, omdat het geven van fraaie voorbeelden klanten kon opleveren. Tegenwoordig worden niet zoveel letterproeven meer gemaakt (zeker niet door drukkers), omdat met de moderne apparatuur (fotozetten en computer) vrijwel elk gewenst lettertype kan worden geleverd (en anders snel genoeg bijbesteld is). Ook het Nederlands drukkerij Museum is in het bezit van een eigen letterproef.

Hoe zag een drukkerijtje eruit?
Op de begane grond van het museum bevindt zich een drukkerszaal met werkende drukpersen en zetmachines. Ook is het mogelijk om zelf afdrukken te maken op o.a. een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje er uit zag in de 20e eeuw is te zien in “het oude drukkerijtje” uit de 50er jaren, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Doe-museum voor kinderen
Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen. Een doe-museum dus.

Kunst, Pop-upboeken en kopperprenten
Op de bovenverdieping is Ecoprint te bewonderen van Afke Posthuma. Het werk van deze kunstenares is origineel te noemen en zelden vertoond in Nederland. Vervolgens is er ook een selectie van spectaculaire pop-upboeken en Kopperprenten te zien. Ook op deze verdieping een krantenhoek, waar je stil staat bij de hoeveelheid werk, nodig om één krantenpagina drukklaar te maken.

Informatie
Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur.
Het museum is open op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en op de zondagen 2 en 19 september van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen