“Voor een lach en een traan”

Foto: Jacqueline Braspenning

Ze is er nog van onder de indruk. Jacqueline Braspenning is met haar Blad en Bloem verkozen tot ondernemer van de maand maart. De vier andere genomineerden waren Bas van der Ven Catering, Long Bridge Tattoo, het Seniorenhart en Café De Klomp.

Uit dit lijstje had ze zeker niet verwacht als winnaar uit de bus te komen. “Ik werd eigenlijk door een klant erop geattendeerd dat ik genomineerd was”, vertelt ze als we bij haar thuis aan tafel zitten, waar natuurlijk een mooi boeketje bloemen op staat te prijken. Jacqueline zit al dertig jaar in het vak en al die tijd in Etten-Leur. Haar eerste zaak had ze op de Kerkwerve; de Binderij. Deze heeft ze in het millenniumjaar, 2000, verkocht. Door lichamelijke klachten na haar zwangerschap, in combinatie met het zware werk, moest ze toen noodgedwongen even stoppen. “Toen reden we nog drie keer per week ’s morgens om 4:00 naar de veiling, waren we om 9:00 terug en dan moest je nog de hele dag in de winkel staan. Heel anders dan hoe het nu is, alles wordt gebracht.” Ze trok het dus lichamelijk even niet meer. Na een pauze van vier jaar is ze van huis uit begonnen met Blad en Bloem.

Blad en Bloem zijn twee dingen waar het in de branche vooral om draait en daar komt de naam dus ook vandaan. “Er is een vakblad wat bloem en blad heet dus dat wilde ik niet gebruiken en dus is het uiteindelijk blad en bloem geworden”, vertelt Jacqueline. Daarnaast waren er, toen ze begon, nog telefoongidsen. “Als je een letter voor uit het alfabet had, stond je dus ook ver bovenaan in de gids en dat was in die tijd ook niet onbelangrijk.” Net zoals wanneer je nu zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google terecht wilt komen.

Passie voor bloemen

Jacqueline wist vanaf de lagere school eigenlijk al dat ze iets met bloemen wilde gaan doen. Ze is naar de tuinbouwschool gegaan, liep stage bij het Roosje in Etten-Leur en heeft daarna op nog meerdere plekken gewerkt. “Ik heb heel Etten-Leur en omstreken wel gehad.”

Met Blad en Bloem houdt ze zich specifiek bezig met bruidsboeketten en rouwboeketten. Beide zijn een passie van haar, maar die passie ligt met name bij de rouwboeketten aldus Jacqueline. Omdat je daarin echt iets voor mensen kunt betekenen. “En dat is ook denk ik waarom mensen zó op de verkiezing gereageerd hebben. Ik vond het bizar!” Iemand schreef in de reacties: “Voor een lach en een traan”. En dat is het ook voor Jacqueline.

Bruidswerk vindt ze ook heel fijn om te maken. Wat het voor haar wel erg leuk maakt, is dat de jongere generatie zich steeds meer verdiept in wat de mogelijkheden zijn voor een geslaagde bloemrijke bruiloft. Dit komt mede door kanalen als Pinterest en Instagram. Naast het bezig zijn met bruids- en rouwboeketten, geeft Jacqueline af en toe workshops. Dit doet ze met name tijdens de feestdagen. Ook heeft ze één keer per maand een vaste club dames die een workshop bij haar volgt. Elke maand leren ze weer iets nieuws. Dit zou ze eventueel nog wel uit willen breiden.

Altijd vernieuwend bezig zijn

Blad en Bloem is drie dagen in de week geopend; op donderdag, vrijdag en zaterdag. Maar in principe is Jacqueline alle dagen telefonisch bereikbaar. Het gaat gewoon door en dat is nooit saai. Het eerste bruidsboeket van 2019 heeft ze al verzorgd en de volgende aanvragen liggen ook alweer binnen voor in april en mei.

Ze vindt het belangrijk om bij te blijven. “Het leuke is om er ook echt iets mee te doen, om je te blijven ontwikkelen. Het verandert continu, ik probeer me daar wel in te verdiepen”. Regelmatig gaat ze naar beurzen en alles op bloemengebied houdt ze bij. Samen met collega bloemisten zit ze in een bloemistennetwerk waarin dan ook weer allerlei dingen worden gedeeld. “Als je ervoor open staat, kun je nog steeds heel veel leren.”

In principe werkt Jacqueline alleen, maar haar man en twee dochters helpen ook vaak mee achter de schermen. En doordat ze dit werk al zo lang doet, heeft ze inmiddels een flink netwerk van collega’s om zich heen waar ze op kan bouwen. Sinds kort heeft ze ook een stagiaire in dienst. Voor de rouwboeketten werkt ze soms samen met de verschillende uitvaartondernemers in Etten-Leur.

Maar klanten vinden haar voornamelijk zelf. En deze klanten hebben haar dus ook zeker gevonden voor de Ondernemer van de maand-verkiezing! Jacqueline wil heel graag alle stemmers bedanken. “Ik had geen idee dat het zoveel impact zou hebben.”

Meer over Blad en Bloem

Openingstijden winkel: donderdag en vrijdag 10:00 – 12:00 & 13:30 – 17:00, zaterdag 9:00 -16:00
Adres: Concordialaan 223, Etten-Leur
Of neem een kijkje op de website of Facebookpagina!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen